Penzići u Rimu upravo prosvjeduju: Sve nam možete uzeti, ali ne i naš dom za opuštanje!

Josip Mihaljević
6. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

Skupina od 350 umirovljenika u Rimu upravo se bori protiv lokalnih vlasti koji im žele oduzeti jedino mjesto gdje se na miru mogu družiti. Riječ je o jednoj zgradi koja im je godinama služila kao dom za opuštanje. Gradske vlasti su još u svibnju zgradu proglasili neuporabljivom, iako su od 2011. godine potrošili 200.000 eura da bi je obnovili.

rim penzići

Foto: Umirovljenici svakodnevno kampiraju u dvorištu zgrade. Brave su zaključane | FB: Il Nuovo magazine

Ova skupina nezadovoljnih umirovljenika se dugi niz godina okupljala u domu za opuštanje, u jednom rimskom naselju. Tamo su se družili, kartali i pričali s drugim umirovljenicima iz susjedstva.

Sve zbog bizarne odluke gradskih vlasti

Ipak, radovi koji su započeli 2011. na samoj zgradi još uvijek nisu završili.

Predsjednik zajednice umirovljenika, Giuseppe Betulia, za euronews.com je izjavio kako postoje i drugi domovi za opuštanje u okolici, ali da je do njih teško doći:

“Mi imamo članove starije od 90 godina koji ne mogu svakoga dana koristiti javni prijevoz i penjati se do drugih domova za opuštanje”, izjavio je.

Gradske vlasti su još u svibnju ove godine proglasili zgradu neuporabljivom. To nije spriječilo lokalne penziće da sami pokušaju skupiti sredstva i renovirati zgradu. Postavili su nove električne instalacije i ugradili klime, a gradske vlasti su tu renovaciju proglasile – nezakonitom!

“Planiramo ostati ovdje”

Od ponedjeljka, 70-ak umirovljenika su došli do zgrade, razbili lokote i sada se tamo druže.

Predsjednik Betulia opovrgava navode kako oni okupiraju zgradu:

“Jednostavno smo razbili ovaj lokot srama. Lokoti žele ljude pretvoriti u robove, a to vrijeđa naš dignitet. Planiramo ostati ovdje, nastaviti s našim životima. Kartat ćemo i jesti sladoled”, izjavio je.

Što se tiče gradskih vlasti, oni se sada nalaze u nezavidnoj situaciji. Javnost je na strani umirovljenika, a ne može se baš tako lako napustiti 350 građana koje veže jedna stvar – želja za druženjem i slobodom.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap