Penalizacija prijevremenih mirovina se smanjuje, ali ostaje visoka: Pavić potvrdio novu brojku

Josip Mihaljević
21. studenoga 2018.
Istaknuto
A- A+

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić potvrdio je za Media Servis novu stopu penalizacije prijevremenih mirovina. Ona je po najavljenoj mirovinskoj reformi trebala biti 0,34 posto ukupne mirovine po mjesecu ranijeg umirovljenja, ali se ipak spušta na 0,30 posto.

marko pavić

Foto: Marko Pavić u Saboru | Youtube screenshot

Sindikati i javnost kao jedan od najvećih problema najavljene mirovinske reforme vidi u znatnom povećavanju penalizacije prijevremenog umirovljenja.

Prema prvim najavama reforme, ta bi penalizacija trebala iznositi 0,34 posto za svaki mjesec koji ranije odete u mirovinu. To znači da ako odete maksimalnih pet godina ranije u mirovinu, do kraja života biste primali 20,4 posto doživotno umanjenu mirovinu.

Prošloga tjedna pojavile su se informacije o tome kako ministarstvo planira ukinuti ovako drastičnu penalizaciju. Pričalo se o potencijalnim postotcima koji bi mogli zamijeniti, a jedan od njih bio je 0,18 posto po mjesecu umirovljenja. To bi značilo da će vam za pet godina prijevremene mirovine ona biti umanjena za 10,8 posto.

Ta brojka se u startu činila nerealno niskom za ovakvu vrstu reforme, a Pavić je gostujući na Media Servisu otkrio koliko će se penalizirati prijevremeni umirovljenici. Spustili su penalizaciju s najavljenih 0,34 posto na 0,3 posto po mjesecu ranijeg umirovljenja. Što to znači za buduće umirovljenike? Gotovo ništa! Umjesto maksimalnih 20,4 posto penalizirane mirovine za pet godina ranijeg umirovljenja, po novom će to biti 18 posto za pet godina ranijeg umirovljenja.

“Sa sadašnjih 0,34 posto po mjesecu na 0,3. Tako je bilo i 1999. i takav sustav ima i Njemačka. To znači da će za 5 godina mirovina biti manja za 18 posto, a ne za 20, kako je bilo u originalnom prijedlogu”, rekao je Pavić.”

Usporedit ćemo što to znači na primjeru prosječne mirovine od 2.450 kuna, ako bi umirovljenik odlazio pet godina ranije u mirovinu.

Prema prvotnoj najavi, na taj iznos mirovine bi vas penalizirali 499,79 kuna, a prema novom prijedlogu će vas penalizirati 441 kunu. Dakle, radi se o 59 kuna blažoj penalizaciji na mjesečnoj osnovi.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap