Peđa Grbin: “Mirovine hrvatskih građana su ugrožene”

Jasmina Grgurić Zanze
14. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Što je trgovanje i zlouporaba informacija? Kada primjerice potpredsjednica Vlade u obnašanju svoje dužnosti sazna za financijske podatke u poslovanju Agrokora i onda ih daje Intercapitalu, Texu, Alteri… rekao je SDP-ov saborski zastupnik prozivajući ministricu Martinu Dalić.

Peđa Grbin Snimak zaslona: Yotube

Na sjednici Hrvatskog Sabora u petak se raspravljalo o prijedlozima saborskog Odbora za zakonodavstvo o nedavanju vjerodostojnog tumačenja članka 3. Zakona o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, a koje su zatražili HSU-ov zastupnik Silvano Hrelja i SDP-ov Peđa Grbin.

Grbin je uoči toga istaknuo kako smatra da su mirovine hrvatskih građana ugrožene jer je, rekao je, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić trgovala povlaštenim informacijama, piše Večernji list.

“Kada govorimo o uređenim tržištima, ona su uređena zato što se na njima poštuju određeni propisi, a jedan od najvažnijih je zabrana dilanja i korištenja povlaštenih informacija, dakle, onih koje ne bi trebale biti dostupne svim ulagačima do jednog trenutka kada postaju dostupne svima. Što je trgovanje i zlouporaba tih informacija? Kada primjerice potpredsjednica Vlade u obnašanju svoje dužnosti sazna za financijske podatke u poslovanju Agrokora i onda ih daje Intercapitalu, Texu, Alteri…” – pojasnio je Peđa Grbin.

Također, podsjetio je da se mirovina danas isplaćuje iz tri mirovinska stupa.

“Prvi stup je onaj klasični stup generacijske solidarnosti. Međutim, drugi i treći stupovi su oni koji se isplatom mirovine baziraju na individualiziranoj i kapitaliziranoj štednji. To znači da trgovačka društva kojima je povjerenje upravljanja mirovinskih fondova u ime građana Hrvatske bilo dobrovoljno ili obvezno, ulažu novac koji građani štede za svoju mirovinu u vrijednosne papire. Dio tih vrijednosnih papira su obveznice, ali drugi dio, velik dio su dionice koje kotiraju na uređenim tržištima” – rekao je Grbin, dodajući kako oni moraju funkcionirati na temelju poštivanja propisa.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap