Pavošević demanitra Mirovinsko, tvrdi da ipak imaju grešku zbog koje su mu izračunali manju mirovinu

Jasmina Grgurić Zanze
15. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Umirovljenik Tomislav Pavošević izašao je u javnost jer mu je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje izračunao manju mirovinu od one koja mu pripada. Tvrdi kako je za sve kriva greška u sustavu zbog koje su oštećeni i drugi građani. Iz HZMO-a su kazali da se dogodila nenamjerna pogreška službenice, no on sada objašnjava kako ipak nisu u pravu i kako greška – postoji!

Tomislav Pavošević (Snimak zaslona/HRT)

Umirovljeniku Tomislavu Pavoševiću iz Požege Hrvatski Telekom dao je nezakonit otkaz u 60. godini života, no sudskim sporom vraćen je na posao uz isplatu zaostalih plaća. U međuvremenu je otišao u mirovinu koju je morao vratiti zbog povratka na posao, no kada je sa 64 godine ponovno podnio zahtjev za mirovinu, na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje izračunali su mu, kako kaže, 1.000 kuna manji iznos. No, bio je uporan i izborio se za mirovinu koja mu pripada.

Do manjeg izračuna mirovine došlo je jer su ga na Zavodu za mirovinsko tretirali kao da se zaposlio za vrijeme trajanja mirovine, iako je on po sudskoj presudi vraćen na posao zbog nezakonitog otkaza.

Mirovinsko tvrdi da greška ne postoji

“Na kraju me je saslušala jedna zaposlenica u mirovinskom zavodu u Osijeku i shvatila o čemu je riječ. I onda je ona uzela to računati, pa kaže; Joj pa da, vidite imamo grešku u sustavu” – naveo je krajem rujna za HRT Pavošević.

Mirovinsko o slučaju umirovljenika kojem su izračunali manju mirovinu: "Ne postoji greška u sustavu"

Pitali smo Mirovinsko je li to točno, a oni su nam rekli da došlo je do nenamjerne pogreške pri primjeni odgovarajućih odredbi materijalnog prava, koja je vrlo brzo uočena i ispravljena, u roku od 15 dana, te je povodom žalbe g. Pavoševića doneseno zakonito rješenje. Dodali su i da u sustavu obračuna mirovine pogreške nema, tim više jer se on obavlja ručno prema parametrima postavljenima u bazi izračuna. Dakle, kako su nam rekli iz HZMO-a, za nenamjernu pogrešku kriva je službenica.

Samim time, HZMO tvrdi da osim gospodina Pavoševića i eventualno još nekog iznimnog slučaja nema osoba koje su zakinute manjim izračunom mirovine u slučajevima kao što je njegov. No, Pavošević čitavo vrijeme tvrdi upravo suprotno.

Sada je reagirao na nedavne navode Mirovinskog za portal Mirovina.hr. Tvrdi da HZMO ne razlikuje zapošljavanje u mirovini od povratka na rad prema sudskoj presudi za vrijeme trajanja mirovine. A kriva terminologija dovela je i do niže mirovine.

Sustav im ne razlikuje zapošljavanje i vraćanje na rad?

Naime, nakon što ga je poslodavac za razdoblje od 14.veljače 2015. do 26.studenog 2018. godine naknadno prijavio na mirovinsko osiguranje, u HZMO-u su izdali rješenje o obustavi mirovine uz obrazloženje da mu je sa 14. veljače 2015. priznato pravo na mirovinu, da se tog istog dana zaposlio i da mu je radni odnos prestao 26. studenog 2018.

U žalbi na rješenje istaknuo je da nije bilo točno da se zaposlio, nego da je po pravomoćnoj presudi i sudskoj nagodbi za navedeno razdoblje vraćen na posao. Žalbu su mi odbili, a u obrazloženju su tek usputno spomenuli da se „žalbeni navod u ovom slučaju ocjenjuje tek kao pogrešno navođenje terminologije o zasnivanju radnog odnosa pa se isti odbija kao neosnovan“. Prihvatio je takvo obrazloženje o „pogrešnoj terminologiji“ i zato nije pokretao upravni spor. No, upravo su tu nastali problemi.

“Kada su mi u rješenju od 16. listopada 2019. ponovo određivali prijevremenu starosnu mirovinu, u izračunu su se vezali uz Članak 100. Zakona o mirovinskom osiguranju, a taj se članak primjenjuje samo u slučaju kada se korisnik mirovine ponovo zaposli i radi neko vrijeme pa mu se nakon toga ponovo određuje mirovina.

Iz ovoga se vidi da su odbijanjem moje žalbe u HZMO zapravo potvrdili da se radi o greški u sustavu koji ne promatra slučajeve naknadnog prijavljivanja na mirovinsko osiguranje po pravomoćnoj sudskoj presudi i sudskoj nagodbi. Sve takve slučajeve promatraju kao da se radi o zapošljavanju za vrijeme uživanja mirovine pa je kriva primjena Članka 100. ZOMO prilikom izračuna mirovine bila automatska i na neki način očekivana” – pojasnio je Tomislav Pavošević.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap