Papa: “Okrutno je i paradoksalno da danas postoji hrana za sve, ali nije svima dostupna”

Josip Mihaljević
16. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Danas se obilježava Svjetski dan hrane. Tim je povodom i poglavar katoličke crkve papa Franjo uputio oštru kritiku današnjem društvu. Ocijenio je da je paradoksalno, okrutno i nepravedno da danas imamo dovoljno hrane za nahraniti čitav planet, ali da ta hrana ipak nije dostupna svima.

Foto: Flickr

Papa Franjo je povodom Svjetskog dana hrane kritizirao “loše i razorne” prehrambene navike oko 700 milijuna osoba s prekomjernom težinom na planetu, piše N1.

U poruci koju je poslao UN-ovoj organizaciji za hranu i poljoprivredu (FAO) papa je kazao kako hrana postaje sredstvo osobnog uništenja:

“Vidimo kako hrana prestaje biti sredstvo za preživljavanje i postaje sredstvo osobnog uništenja.

Tako pored 820 milijuna gladnih, na drugoj strani jezičca na vagi imamo 700 milijuna osoba s prekomjernom težinom, žrtava loših prehrambenih navika”, upozorio je Franjo.

Papa je kazao kako prekomjerna težina više ne simbolizira status bogatih naroda, nego se to sada prelijeva i na siromašne zemlje u kojima se jede malo i loše, precrtavanjem prehrambenih modela iz razvijenih zemalja.

Upozorio je da bolesti povezane s bogatstvom dovode do dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, ali i anoreksije i bulimije.

“Moramo se boriti protiv poremećaja prehrane životnim stilom nadahnutim vizijom onoga što nam je ponuđeno, njegovanjem skromnosti, umjerenosti, suzdržanosti, samokontrole i solidarnosti”, kazao je.

Za kraj, papa je kazao kako je okrutno, nepravedno i paradoksalno da danas postoji dovoljno hrane za sve, ali da ona nije svima dostupna.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap