Pametna narukvica za starije može vam spasiti život, a stvorili su je domaći stručnjaci

Jasmina Grgurić Zanze
22. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Briga za starije roditelje, supružnike, djedove i bake, koji često ostaju sami kod kuće, postaje sve veće opterećenje ostalim članovima obitelji. Mnogi smještaj u dom čekaju godinama, dok si ga neki ne mogu priuštiti ili jednostavno žele ostati u svojim kućanstvima. Takva odluka možda je bolja, ali često nosi rizike, jer osobe ostavlja bez nadzora. No, rješenje ipak postoji, a donosi ga mladi tim domaćih stručnjaka koji je razvio inovativnu pametnu narukvicu za starije osobe.

Tihana Petričević i Slavko Radman Foto: Privatna arhiva

Tihana Petričević i Slavko Radman razvili su uređaj za starije, bolesne i nemoćne osobe. Njihova pametna narukvica, poput sata, 24 sata dnevno kontrolira zdravlje osobe, a kada se nešto naruši, podatke šalje članu obitelji ili zdravstvenom djelatniku. Za Mirovina.hr otkrili su kako je njihov “Silver monitor” nastao, što sve može i kada će se pojaviti na tržištu.

Foto: Narukvica Silver monitor         

 

Kako ste došli na ideju da stvorite pametnu narukvicu za starije, što ona sve može i koja je prednost u odnosu na slične proizvode?

“Proizvod je osmišljen kako bismo povećali dozu sigurnosti i kvalitetu zdravlja starije populacije. Kad smo krenuli s razvojem koncepta primarno smo krenuli od vlastitih obitelji, jer imamo članove koji su stari i bolesni, a žive sami i u drugom gradu. Uskoro smo istraživanjem ustvrdili kako ovaj ili sličan problem imaju brojne obitelji diljem Hrvatske pa i Europe.

Pametna narukvica ima dostupno trenutno pet osnovnih funkcionalnosti; mjerenje tlaka, mjerenja pulsa, tjelesna aktivnost, jedenje i pijenje te lokacija. Njezina prednost u odnosu na ostale proizvode jest ta što je to proizvod namijenjen i osmišljen prvenstveno za stariju populaciju. Ona je vrlo jednostavna za korištenje, gotovo poput sata. Ima samo jedan aktivacijski gumb, koji vam omogućuje da aktivirate mjerenja i po potrebi alarm. Za nju vam nije potreban mobitel, niti ikakva mobilna aplikacija. Cjenovno smo također puno povoljniji nego slični proizvodi te kategorije.”

Koliko narukvica može olakšati život starijima koji su sami, ali i njihovim bližnjima?

“Narukvica vam omogućava da sami pratite određene vitalne parametre 24 sata dnevno. Ti isti se bilježe i pohranjuju u našem sustavu te su dostupni zdravstvenim djelatnicima i članovima obitelji po potrebi. Što omogućava daleko veću sigurnost i puno bolji uvid u zdravstveno stanje osobe. Naš sustav omogućava analizu zaprimljenih informacija tako da neće biti nužno odlaziti u posjete liječniku, već prema potrebi. Time bi se trebala izbjeći nepotrebna čekanja te omogućiti preciznija farmakoterapija. Također, ukoliko niste u mogućnosti ili ne želite ići u starački dom ovo može biti jedan korak kako bi unaprijedili vlastito zdravlje i sigurnost.”

Što ako je osoba toliko loše da ne može poslati poziv u pomoć ili ako alarm zloupotrebljava?

“Naš sustav će u budućnosti koristiti umjetnu inteligenciju, odnosno naprednu metodologiju analize podataka. Što bi trebalo i omogućiti ranu detekciju potencijalnih prijetnji i odstupanja od nekih zdravstvenih normativa. Tako da bi se sustav u načelu trebao aktivirati sam ukoliko se primijete potencijalni problemi. Sustav alarmirnja trenutno funkcionira tako da ukoliko se aktivira šalje obavijest prvenstveno članovima obitelji ili pružatelju skrbi. Oni su u mogućnosti uvijek telefonski ili osobno provjeriti da li se radi o lažnom alarmu.”

Uskoro ćete testirati narukvicu na starijim osobama. Tko će je nositi?

“Testiranje će se raditi na nekih 50-ak osoba. Imamo već definiranu ciljanu te ujedno i rizičnu skupinu. Testiranje će se odvijati zajedno u suradnji s Centrom za pomoć u kući Međimurske županije. Sva testiranja će se odvijati u suradnji i uz prisutnost inženjerskog tima, liječnika te samog Centra. Zasad su testiranja obavljena na manjem broju korisnika u Splitu, Zagrebu, Samoboru i Novoj Gradišci. Dugoročno gledano, sustav bi trebao pokrivati sve lokacije u Hrvatskoj pa i globalno gdje je dostupna 3G mreža.

Kada narukvicu možemo očekivati na tržištu, hoće li biti cjenovno dostupna i integrirana u zdravstveni sustav?

“Trenutna predviđanja, što se tiče dostupnosti našeg proizvoda na tržištu, jest koncem 2019. godine. Sam proizvod je cjenovno povoljan i plaća se u vidu pretplate. Cilj nam je da se naš sustav s vremenom integrira sa zdravstvenim sustavom ili profesionalcima koji se bave pružanjem zdravstvenih usluga, skrbi te njege starije populacije.”

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap