Ovime ne morate više razbijati glavu: Evo kako će vozači pojedinih vozila izbjeći 30 eura kazne

Luka Kalac
2. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Obaveza paljenja dnevnih svjetala na automobilima bila je na snazi od 1. studenoga 2023. godine sve do 1. travnja ove godine. Ako niste palili dnevna svjetla na automobilu, riskirali ste 30 eura kazne u slučaju da vas je policija zaustavila. Srećom, sada možete odahnuti jer idućih nekoliko proljetnih i ljetnih mjeseci, ta obveza se neće odnositi na vozače osobnih automobila.

Poslijepodnevna gužva nakon završetka radnog dana i gužve u prometu. Farovi automobila.

Automobili |Foto: Unsplash / Kathy

Od 1. studenoga lani do 1. travnja ove godine, na snazi je bila 0baveza paljenja dnevnih svjetala na automobila. To znači da je sa uskrsnim ponedjeljkom prestala ova obveza koje su se morali pridržavati svi vozači automobila. Riječ je o odredbi članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koja se cijelu godinu odnosi na vozače mopeda i motocikliste zbog koje oni i dalje moraju imati upaljena svjetla.

Ako policija zaustavi vozača koji je sudionik prometa, a pritom se ne pridržava navedene odredbe, to će ga stajati 30 eura. Unatoč tome što se automobilima novijeg datuma proizvodnje automatski pale dnevna svjetala, većina osobnih vozila u Hrvatskoj je poprilično stara i mnogi od njih nemaju tu funkciju.

Inače, ako ste biciklist ili vozač osobnog prijevoznog sredstva, dužni ste noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti, odjenuti reflektirajući prsluk ili reflektirajuću odjeću ili drugu reflektirajuću oznaku. Sličan scenarij s odijevanjem reflektirajućih dijelova odjeće odnosi se i na pješake koji šeću noću kolnikom i danju u slučaju smanjene vidljivosti, piše na stranicama PU međimurska. Ipak, nemojte zaboraviti da još nije prošlo vrijeme kada možete putovati bez zimske opreme, pogotovo na zimskim dionicama hrvatskih javnih cesta sve do 15. travnja.

Imajte na umu kako se obvezna uporaba odnosi i na sve vrste motornih vozila neovisno o vremenskim uvjetima i stanju kolnika. Ta se odredba ne odnosi jedino na vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap