Ove simpatične bake postale su simbol protesta protiv konzervativnih austrijskih vlasti

Josip Mihaljević
4. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

“Biti star ne znači biti mutav” – geslo je ovih austrijskih baka koje se bore protiv desničarenja. Boje se kako je politička situacija u Austriji slična onoj u 30-im godinama prošloga stoljeća i zato dižu svoj glas. Ne žele da ljudi još jednom imaju priliku reći – mi ništa nismo znali.

bake protiv desničara

Foto: Youtube screenshot

Prosvjedi su u Austriji u proteklih nekoliko godina čest prizor. I na njemu se, između ostalih, uvijek skupi ista ekipica. Prepoznaju se po pletenim kapama za glavu, a redom su to žene u starijoj životnoj dobi. Uz kape, prepoznatljiv je i bijeli bedž koji nose na njima. Na njemu piše “Omas gegen Rechts”, iliti “Bake protiv desničarenja”.

Dobro su raspoložene i spremne na šalu, no postaju ozbiljne ako ih pitate išta o austrijskoj vladi: “Sve se ponavlja, opet se vraćamo u tridesete godine i to je strašno. Ovakvu budućnost naša deca nisu zaslužila.”

Ne baš obične bake

Okupile su se prvi put prije malo više od pola godine, kada je na vlast došla konzervativna stranka. Prvo su se organizirali kao Facebook grupa, a sada imaju više od 3.000 članova. Oduševljene su uspjehom njihovog pokreta: “Na prvom protestu nas je bilo osam, na drugom 50, na trećem 200. To nikada ne bih bila očekivala.”, kaže za Deutsche Welle.

Ove bake su u međuvremenu postale zaštitni znak protesta protiv konzervativne vlade u Austriji. Sudjeluju na svim prosvjedima, a budući da nisu baš tipičan prizor – teško je naći neki izvještaj iz europskih medija u kojem se ne govori i o njima.

One se vide kao platformu za građanski protest. S geslom “biti star ne znači biti mutav” žele se uključiti u politički diskurs te zemlje.

“Nemamo što izgubiti. Ali ovo radimo u ime naše djece i naših unuka. Jer ne želimo da se nađu u zemlji u kojoj više ne funkcionira socijalna država, u kojoj više nitko ne brine za ljude, u kojoj izbjeglice nisu dobrodošle. Naša snaga je u tome što sve možemo raditi s određenom dozom humora i to oduševljava većinu ljudi. I zato nam ih se toliko priključuje”, kaže gospođa Scholl.

Namjerno su odabrale ime “Bake protiv desničarenja” sa željom da se razbiju klišeji. Riječ ‘baka’ im je u početku zvučala neozbiljno, aludirajući na činjenicu da je mnogima prva asocijacija na staru ženu koja sjedi kod kuće i plete. Ali su shvatili da se nemaju one šta pravdati, i one su bake. To im je najbolje u cijeloj priči. “Mi definitivno nismo tipične bakice koje sjede kod kuće i uljuljkuju svoje unučiće”, zaključuje Scholl.

Među njima se nađe i pokoji djeda

Naravno, nisu među njima uvijek samo i jedino žene. I na nedavnom prosvjedu priključilo im se nekoliko muških istomišljenika.

“Mojim rođenjem je određeno da ne mogu biti baka, ali se osjećam povezan s ovim bakama. Jer sam i ja protiv desnice”, kaže jedna od njih.”

Nakon što prosvjedi završe, oko 100 bakica stane u polukrug i pjevaju svoju himnu. Kako izgleda kada bake prosvjeduju pogledajte u videu ispod teksta.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap