Otvoren 100 milijuna kuna vrijedan natječaj za aktivniji život umirovljenika

Jasmina Grgurić Zanze
27. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Organizacije civilnoga društva, jedinice lokalne i područne  samouprave, javne ustanove na području obrazovanja, kulture, zdravstva i socijalne skrbi od jučer se mogu javiti na 100 milijuna kuna vrijedan natječaj za programe usmjerene na aktivnosti umirovljenika.

Foto: Pexels

Poziv za dostavu projektnih prijedloga u sklopu natječaja “Pridruži se – aktivni u mirovini” otvoren je jučer, a traje sve do kraja godine. Riječ je o bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020. Natječaj provodi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

Povećati kvalitetu života starijih

Ova aktivnost doprinijet će jačanju organizacija civilnoga društva u području aktivnog starenja i povećavanja kvalitete života umirovljenika, odnosno jačanju kapaciteta organizacija civilnoga društva za provođenje programa aktivnog starenja na lokalnoj razini namijenjenih povećanju kvalitete života i socijalne uključenosti umirovljenika te razvoju socijalnih inovacija u radu s umirovljenicima i inovativnih programa.

“Time će se financirati udruge umirovljenika i programi koji se rade za umirovljenike, od organizacije slobodnog vremena, psihosocijalne pomoći do različitih aktivnosti kako bismo povisili kvalitetu života umirovljenika, kako onih koji rade, tako i onih u mirovini. Osim visine mirovine, dobar dio usluga možemo pokriti iz europskih fondova” – najavio je prije nekoliko dana ministar Marko Pavić.

Smanjenje usamljenosti i uključenje u zajednicu

Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 500.000 kuna, a najviši dva milijuna kuna.

Uz povećanje kvalitete života i socijalne uključenosti umirovljenika sa svrhom unaprjeđenja zdravlja, očuvanja funkcionalne sposobnosti, sigurnosti i sudjelovanja u zajednici u kojoj žive doprinoseći kvaliteti njihovog življenja, ciljevi su i vraćanje osjećaja veće vrijednosti, smanjenja usamljenosti te rad na tjelesnoj, psihičkoj i radnoj aktivnosti te sudjelovanju u društvenim, kulturnim i drugim aktivnostima i poslovima zajednice kao i međugeneracijskoj suradnji. Također, svrha je i razvoj socijalnih inovacija u radu s umirovljenicima te razvoj inovativnih programa koje provode organizacije civilnoga društva.

 

Otvoren 100 milijuna kuna vrijedan natječaj za aktivniji život umirovljenika
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap