Osječki sud proglasio Zdravka Mamića krivim: Evo što umirovljenici kažu o Mamiću

Josip Mihaljević
6. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

Danas je u Županijskom sudu u Osijeku završeno prvostupanjsko suđenje Zdravku Mamiću. Sudilo mu se da je zajedno s njegovim bratom Zoranom i bivšim direktorom kluba Damirom Vrbanovićem te poreznikom Milanom Pernarom izvukao 116 milijuna kuna iz kluba – što je oštetilo proračun RH za 12,2 milijuna kuna. Sud ga je proglasio krivim . Pitali smo umirovljenike što misle o liku i djelu Zorana Mamića, reakcije su bile pretežito negativne.

zdravko mamić

Foto: Zdravko Mamić | Youtube screenshot

Zdravko Mamić je dva dana prije izricanja presude, u ponedjeljak navečer, sazvao izvanrednu konferenciju za medije. U njoj je iznio, citiramo, “šokantne podatke od kojih će se zatresti sami temelji hrvatske sudbene vlasti i sadržaj koji nikoga neće ostati ravnodušnim.”

Na toj konferenciji za medije optužio je bivšeg Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, Dinka Cvitana, i USKOK za pritisak na osječki sud kako bi donijeli osuđujuću presudu.

Kao dokaz priložio je navodne SMS poruke koje su tobože izmijenjivali Dinko Cvitan i jedan neimenovani član sudskog vijeća. U njima bivši državni odvjetnik navodno traži osuđujuću presudu Mamiću i drugima, unatoč tome što na to nastavlja dobivati odgovor kako za takvu presudu nema dovoljno dokaza. Tvrdi kako mu je taj materijal stigao poštom u sandučić na njegovu kućnu adresu u više navrata.

Mamić pobjegao iz Hrvatske dan prije presude

Jučer ujutro je reagirao i DORH. Objavili su kako će provjeriti vjerodostojnost Mamićevih izjava te su odbacili navode o bilo kakvom pritisku na sud i članove sudskog vijeća.

Navečer je pak odjeknula vijest kako je Zdravko Mamić dan prije izricanja presude napustio Hrvatsku. Trenutno se nalazi u Međugorju, u Bosni i Hercegovini, u zemlji gdje je nedavno dobio državljanstvo. Podsjećamo, prošloga ljeta kada je posjetio Hercegovinu, nedaleko od Tomislavgrada je preživio atentat pod sumnjivim okolnostima. Nepoznat netko ga je upucao u nogu dok je izlazio iz automobila.

Za Dnevnik Nove TV izjavio je kako nije u bijegu te da očekuje oslobađajuću presudu. Na izricanju presude se ne planira pojaviti.

Sud Mamića proglasio krivim

Nijedan od okrivljenika se nije pojavio na izricanju presude u 12 sati u Osijeku.

Dok su poreznik Milan Pernar i Zoran Mamić djelomično oslobođeni po prvoj točci optužnice, sva četvorica optuženika su proglašeni krivima po drugoj i trećoj točci optužnice.

Prvostupanjska pravosudna trakavica je gotova, a rezultati su ovakvi: Zdravko Mamić, njegov brat Zoran Mamić i Milan Pernar proglašeni su krivim za utaju poreza.

Zdravko je osuđen na 6 i pol godina, njegov brat Zoran na 4 godine i 11 mjeseci. Poreznik Milan Pernar dobio je kaznu od 4 godine i 2 mjeseca, dok je Damir Vrbanović dobio kaznu od 3 godine.

Oduzeta im je i nezakonito stečena materijalna dobit, Zdravko Mamić morat će vratiti 52 milijuna kuna!

Umirovljenici o Zdravku Mamiću

Jučer smo pitali umirovljenike što misle o liku i djelu Zdravka Mamića, reakcije su u potpunosti bile negativne.

“On je jedan od ovih gore lopova. Mislim da će sud tu presudu nekako eskivirati, iako je kriv. Što se tiče Dinka Cvitana, on je pijun kojega vlada oće uvaljati, a on protiv toga nema niš’. Nisam toliko u nogometu, i prije Mamića je bilo raznih “Mamića”. Canjuga… i on vam je isto bil’ lopov. Manji od Zdravka, ali lopov. Onda je još Tuđman bil’ živ pa nisu mogli tolko muvat.” Miki

“Mamić je baraba. On je skandal. Samo to ću vam reć. Ne opterećujem se s Mamićem, njemu se očito ne da stat’ na kraj. Ne isplati se pratit nogomet zbog takvih tipova.” Damir

“Mislim da je Mamić tak’ pametan da zajebava cijeli narod, uključujući i vas jer morate mene ovo pitati, i mene jer moram odgovarati na ova pitanja. Zajebava se sa cijelom Hrvatskom. Svi će vam reći tako, to je jedino logično. Mladi gospon, to su vam ljudi koji rade idiote od ove države, nije Mamić jedini. Oni su svi, eno ih tamo gore, imate ih kolko hoćete (pokazuje prema Markovom trgu). On je povezan sa svima njima, odnosno oni svi sa njim. To vam je sve skupa jedna žgadija koje se više nikad nećemo riješiti” Josip

“O Mamiću? Recite vi meni molim vas šta se o tom čovjeku još može reći i ima li uopće smisla o njemu pričati? Nekad davno me ljutio… sada me boli džon za njega. Simptom ove države.” Andrija

“Taj čovjek se udaljil od nogometa. Onog malog Modrića u šaci drži dan danas, nesme niko pisnut protiv njega” Branimir

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap