OECD: Pandemijski trošak nije ništa naspram troška zdravstva i mirovina koji slijede

Josip Mihaljević
20. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Iz Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) poručuju kako će troškovi otplate nagomilanih “pandemijskih” dugova biti zanemarivi u usporedbi s onim što nas čeka zbog starenja stanovništva.

umirovljenici ulica

Foto: Unsplash

Troškovi otplate dugova koji su nastali u pandemiji bit će zanemarivi u usporedbi s dugovima koji tek dolaze na naplatu zbog starenja stanovništva, poručuju iz Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), prenosi N1.

Države su u pandemijskom razdoblju poprilično povećale svoje dugove, ali nakon što kriza prođe – vlade će ukidati potpore građanima i tvrtkama i morati preispitati fiskalnu održivost.

Istraga SUH-a: Od OECD-a traže ispravak podataka, zabunili se za 'samo' sto posto

Pritisak na državne proračune postat će veći kako stanovništvo postaje što starije, a očekuje se i rast cijena javnih usluga poput zdravstva. Iz OECD-a poručuju kako je procijenjeni trošak toga puno veći od ekonomske računice pandemije. Dodaju kako su brojne bogatije države već u proračunskom deficitu, neke od njih u rekordnom, a autori izvješća zaključuju kako će se one morati dodatno zadužiti.

Države OECD-a mogu računati da će do 2060. godine imati dodatnih 8 posto troška trenutnog BDP-a ako se nastavi s održavanjem standarda javnih usluga i socijalnih prava. Savjetuju državama kako je nužno raditi reforme koje povećavaju zaposlenost, a samim time i BDP po stanovniku.

Hrvatska danas samo na mirovine troši preko 40 milijardi kuna godišnje, a gotovo polovicu tog iznosa ne pokrivaju doprinosi.

OECD: Pandemijski trošak nije ništa naspram troška zdravstva i mirovina koji slijede
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap