Odluka o trećoj dozi u petak: Preporuka je cijepiti korisnike domova za starije?

Josip Mihaljević
1. rujna 2021.
Novosti
A- A+

U Hrvatskoj se sve više raspravlja o apliciranju treće doze cjepiva protiv virusa koja je uglavnom usmjerena na one ljude koji su se cijepili među prvima.

Epidemiolog Branko Kolarić (Snimak zaslona/N1)

U Hrvatskoj je cijepljeno 51 posto odraslog stanovništva, poprilično manje nego u Europskoj uniji koja se jučer pohvalila da je na razini Unije cijepljeno 70 posto odraslih. I dok je tempo cijepljenja poprilično usporio (dnevno se posljednjih dana s prvom dozom cijepi nešto više od tri tisuće građana), a sve se više priča o cijepljenju s trećom dozom koju bi trebali dobiti oni koji su među prvima primili cjepivo u Hrvatskoj. Razlog tomu je što zaštita, barem tako razina antitijela pokazuje, s vremenom opada, a treća doza bi trebala pokriti starije, one s težim kroničnim bolestima i imunokompromitirane.

Kolarić: Treća doza za starije i bolesne? Vidjet ćemo kako će postupiti druge zemlje

Službeni stav Hrvatske o cijepljenju trećom dozom očekuje se u petak, piše Jutarnji list. Trećom dozom u Europi već cijepe Belgija, Slovenija, Mađarska, Francuska, Austrija i Luksemburg, iako je Europska agencija  za lijekove poručila kako još nema dovoljno podataka za takvu preporuku. Treća doza se najavljuje i u Njemačkoj, Danskoj, Češkoj, Grčkoj, Cipru, Švedskoj i Poljskoj, no i te države poručuju kako će treću dozu dobiti imunokompromitirani kod kojih ni prve dvije doze cjepiva nisu imale potpun učinak zaštite.

Epidemiolog i koordinator Povjerenstva za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 nad starijim osobama Branko Kolarić prošloga je tjedna najavio rezultate analize u kojem se ispituje imunitet cijepljenih korisnika domova koji su se cijepili prije šest-sedam mjeseci.

24,99 kn
3,32 €
Provjerite ponudu
24,99 kn
3,32 €
prije:
37,99 kn
5,04 €
Provjerite i uštedite

Zewa toaletni papir

Aqua tube, razne vrste, 10 rola
25,99 kn
3,45 €
prije:
39,99 kn
5,31 €
Provjerite i uštedite
29,99 kn
3,98 €
prije:
42,99 kn
5,71 €
Provjerite i uštedite

Podravka grah

Crveni, smeđi ili bijeli
6,49 kn
0,86 €
prije:
9,99 kn
1,33 €
Provjerite i uštedite

“Vjerojatno će se pokazati da je ta treća doza potrebna kod većine korisnika jer učinkovitost cjepiva s dobi brže pada. U domovima za starije u Zagrebu imali smo 50 zaraženih covidom-19 od kojih je troje umrlo. Dvoje umrlih je bilo cijepljeno, ali valja reći da se radi o ljudima starijima od 85 godina s kroničnim bolestima”, poručio je Kolarić za Jutarnji list.

 

Odluka o trećoj dozi u petak: Preporuka je cijepiti korisnike domova za starije?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap