Odlazak velikana glume Alberta Finneya: Glumio Churchila, Hemingwaya i Hercula Poirota

Josip Mihaljević
9. veljače 2019.
Novosti
A- A+

BBC javlja kako je britanski glumac Albert Finney preminuo u 82. godini života nakon kratke bolesti. Finney je u dugoj i bogatoj karijeri portretirao nekoliko legendarnih likova. Pet puta je nominiran za Oscara, ali ga nijednom nije osvojio.

albert finney

Foto: Albert Finney kao Winston Churchill | Youtube screenshot

Albert Finney preminuo je u 82. godini života, piše bbc.com. U izjavi iz kruga njegove obitelji obznanili su da je umro od posljedica kratke bolesti, u miru i okružen bližnjima.

Bio je iznimno poštovan među svojim kolegama, i u kazalištu, i na velikom platnu.

Probio se 1960. godine filmom Saturday Night and Sunday Morning, nakon čega je uzimao sve veće i veće uloge. Iako je popularni lik iz romana Agathe Christie Hercule Poirot već desetak puta prije igran na filmu, tek nakon njegovog tumačenja tog lika u famoznom ‘Ubojstvu u Orient Expressu’, popularnost je eksplodirala i njemu i Agathi Christie.

U kasnijem dijelu karijere glumio je Winstona Churchila u filmu ‘Gathering Storm’, a za taj performans je osvojio Zlatni globus. Glumio je i Ebenezera Scroogea u klasiku ‘Scrooge’ te Ernesta Hemingwaya u drami o piščevom životu.

Čak pet puta je bio nominiran za Oscara, ali ga niti jednom nije osvojio. Štoviše, nikada se nije pojavio na večeri dodjele nagrada, nazivajući je “gubljenjem vremena”.

Posljednji film u kojem se pojavio bio je serijal Jamesa Bonda (film Skyfall iz 2012. godine), nakon čega se povukao iz javnog života.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap