Odlazak u mirovinu kao šok: Gubimo identitet i osjećamo se beskorisno

Jasmina Grgurić
2. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Starije osobe teško se nose s krajem radnog vijeka koji im daje osjećaj identiteta, korisnosti, orijentiranosti na međuljudske odnose pa i financijsku sigurnost i neovisnost. Istovremeno, odlazak u mirovinu podsjeća na kraj životnog puta te nosi brojne egzistencijalne strahove. Posebno se s time bore poduzetnici. No, čovjek nije samo ono što radi, a umirovljenje i te kako može značiti novi pa i bolji početak.

umirovljenik_mobitel

Foto: Ilustracija

Što smo na važnijoj poziciji, to nam završetak radnog vijeka donosi veći šok. Posebno se to odnosi na poduzetnike koji su naviknuli na slobodu, osjećaj moći, biti sami sebi gazda. Umirovljenje pritom odnosi čitav jedan dio identiteta. Vrijeme smo potrošili usredotočeni na biznis, dok smo ostale interese desetljećima sustavno zanemarivali. Postavlja se odjednom pitanje tko smo zapravo i što bismo trebali raditi u mirovini.

Ne pomaže ni društvo koje pogrešno etiketira starije

O tom pitanju na konferenciji Budućnost obiteljskih tvrtki govorila je direktorica CEPOR-a i izvanredna profesorica na EFOS-u Mirela Alpeza. Pritom ističe da psihološki izazovi, posebno za one koji su bili isključivo fokusirani na posao, znaju biti izrazito teški.

“Najčešći izazovi kod umirovljenja su izostanak interesa izvan posla, osjećaj gubitka identiteta, osjećaj gubitka pripadnosti kolektivu, gubitak intelektualnih izazova i osjećaj beskorisnosti – navodi Alpeza pa kaže da svemu tome ne doprinose ni određeni stereotipi i predrasude koje postoje u društvu, a odnose se na percepciju starijih ljudi koja je prerasla u pravu dobnu diskriminaciju, piše Lider.

Alpeza smatra da postoji velika razlika između umirovljenja poduzetnika i ‘običnih smrtnika’ iako o tome postoji tek mali broj istraživanja. Smatra da poduzetnici u mirovinu odlaze nerado, kasnije nego drugi i, ako ikako mogu, djelomično, što znači da pokušavaju održati odnos s poduzećem. Također, razlikuju se po tome što poduzetnici imaju visoku razinu kontrole kada će otići u mirovinu dok se za druge to događa po sili zakona.

Preslikavanje radne uloge na privatni odnos u mirovini

“Kod poduzetnika, odluka o umirovljenju se reflektira na poduzeće, ali i na širi broj ljudi, a umirovljenje poduzetnika je povezano s odabirom jedne od tri izlazne strategije. To su osiguranje financija, delegiranje upravljanja i zatvaranje poslovanja” – kaže Alpeza.

odlazak u mirovinu
Odlazak u mirovinu za neke ljude može biti prevelik psihološki teret, ova priča to dokazuje

Istovremeno, strahuju od gubitka važne uloge u poduzeću, obitelji i društvu, identifikacije s uspjesima poduzeća, raspodjele financija, a tu je i izazov ponovnog pronalaska poveznica s partnerom i preslikavanje obrazaca ponašanja i odnosa iz radno-aktivnog razdoblja i nakon umirovljenja.

Mnogi poduzetnici, kada odlaze u mirovinu, žele čuti savjet nekoga tko je taj proces već prošao pa je CEPOR radi toga 2020. godine pokrenuo Klub poduzetnika seniora – SENTOR koji omogućuje društveni angažman poduzetnika seniora u ulozi mentora mlađim poduzetnicima.

 

Odlazak u mirovinu kao šok: Gubimo identitet i osjećamo se beskorisno
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap