Objavljena lista najsretnijih zemalja na svijetu. Hrvatska skočila za čak 56 mjesta

Josip Mihaljević
23. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatska je u nedavno objavljenom izvještaju o sretnim zemljama ostvarila bitno bolju poziciju nego prije godinu dana. Skočili smo za čak 56 mjesta. Na prvom mjestu i dalje je Finska koja je najsretnija zemlja bila i u 2019.

srecica

Foto: Unsplash

Hrvatska je u nedavno objavljenom World Happiness Reportu (izvješću o najsretnijim zemljama) skočila za čak 56 mjesta u odnosu na prošlogodišnji plasman. Trenutačno smo na 23. mjestu od ukupno 149 analiziranih država, piše novilist.hr.

I to sve u pandemijskoj godini i godini kada smo imali ne jedan nego dva razorna potresa.

World Happiness Report inače objavljuje UN-ova mreža za održivi razvoj, a oslanjaju se na Gallupove podatke koje pokriva 98 posto odraslog stanovništva. No, i oni su u 2020. godini morali mijenjati metodologiju zbog pandemije pa su većinu intervjua s ispitanicima napravili putem telefonske ankete. Također, imali su i  za jednu trećinu manje ispitanika nego prethodnih godina.

Ljestvica se oslanja na mišljenje stanovnika pojedinih zemalja o kvaliteti vlastitog života u datoj državi, a pita ih se o financijskoj situaciji, društvenoj podršci, zdravlju, slobodi oko životnih odabira, dobročinstvu sugrađana, percepciji korupcije u društvu…

Foto: Hrvatska je u periodu od 2017.-2019. bila na 61., a u novom izvješću smo osvanuli na 23. mjestu

Kao što vidite, na vrhu ljestvice dominiraju Skandinavci – Finska se održala na prvom mjestu kao u ranijim istraživanjima, a pri vrhu su još Island, Danska, Švedska i Norveška.

Najnesretnije zemlje su Afganistan, Zimbabve i Ruanda.

 

Objavljena lista najsretnijih zemalja na svijetu. Hrvatska skočila za čak 56 mjesta
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap