Novozelanđani će o legalizaciji eutanazije odlučiti na referendumu

Josip Mihaljević
15. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Građani Novog Zelanda će iduće godine na referendumu odlučiti hoće li eutanazija biti dopuštena. Prema anketama, čini se da će dopustiti eutanaziju, no na zakon je stiglo i 39.000 pritužbi…

Ilustracija: Pixabay

Građani Novog Zelanda će iduće godine na referendumu odlučiti žele li legalizirati eutanaziju ili ne. Već dugo vremena njihov parlament ne može doći do zaključka, a jedna populistička stranka je uvjetovala da se to pitanje putem referenduma povjeri – narodu, piše bbc.com.

Kako ne bi bilo zlouporaba, za eutanaziju će se moći prijaviti samo oni koji su smrtno bolesni s manje od šest mjeseci života, a za valjanu prijavu će morati nabaviti i potvrde dva različita liječnika.

Zakon je u parlamentu prošao s 69 glasova za i 51 protiv, a o njemu se žestoko raspravljalo periodički u posljednjih nekoliko godina. Premijerka Jacinda Ardern podržava eutanaziju, a ankete sugeriraju da čak 72 posto Novozelanđana dijeli njeno mišljenje.

Na originalni prijedlog zakona stiglo je čak 39 tisuća amandmana, uglavnom negativnih, i to od medicinskih djelatnika i raznih religijskih organizacija. Zbog toga je zakon puno blaži nego što je trebao biti. Sada pokriva samo one za koje liječnici utvrde da imaju manje od šest mjeseci života, a prijašnja verizija je mogućnost eutanazije dala i osobama s teškim i neizlječivim bolestima koje nisu nužno smrtonosne.

To nije jedino što će Novozelanđani birati iduće godine. Istog datuma održat će se i parlamentarni izbori, kao i još jedan referendum – onaj o rekreacijskoj uporabi kanabisa.

Novozelanđani će o legalizaciji eutanazije odlučiti na referendumu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap