Novi program Mosta: Radikalni porezni zaokret i revizija mirovina stečenih na ‘sumnjiv’ način

Josip Mihaljević
21. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Redovni parlamentarni izbori trebali bi se održati krajem rujna ili početkom listopada ove godine. Političari, sve svjesniji činjenice da su umirovljenici veliko (i rastuće) biračko tijelo smišljaju načine kako do njihovih glasova. Most je predstavio nacrt svog stranačkog programa, a među glavnim stavkama je i revizija svih ‘sumnjivih’ mirovina.

bozo petrov

Foto: Božo Petrov | Youtube screenshot

Most će na parlamentarne izbore izaći s potpuno novim stranačkim programom, kojeg planiraju završiti do svibnja. Jutarnji list je analizirao radnu verziju i pišu kako će veliki fokus biti na ekonomiji, a zaključak je da se Most planira profilirati kao stranka modernih ekono mskih ideja.

Što to znači? Velik naglasak će biti na reformi poreznog sustava. Predlažu sniženje opće stope PDV-a s 25 na 22 posto, a međustope s 13 na 11 posto. Predlažu i ukidanje progresivnog oporezivanja plaća, tj. uvođenje jedinstvene porezne stope od 22 posto za sve plaće.

Sa svim ostalim poreznim mjerama koje Most predlaže, to bi značilo da će država od građana ubrati 12 milijardi kuna manje godišnje. Kako bi pokrili tu rupu, između ostalog, najavili su i reviziju mirovina stečenih na sumnjiv način.

Međutim, to ne znači da Most planira ukinuti braniteljske mirovine:

“Ideja Savjeta je revzija povlaštenih mirovina koje su stečene na nezakonit način – od mirovina NOB-a do svih ostalih. Namjera Savjeta je revizijom povlaštenih mirovina koje su stečene nezakonito štititi dignitet Domovinskog rata i svih branitelja koji su zasluženo stekli mirovinu. Nisu branitelji problem ove države, nego su branitelji ljudi koji su nam omogućili slobodu. Veći fokus ćemo imati na ukidanju državne administracije, raznih agencija poput FINA-e i drugih, ali i županija”, kazao je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap