Novi premijer Kosova: Srbija nam mora vratiti tri milijarde eura za mirovine, to su ukrali

Josip Mihaljević
24. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Vođa kosovskog pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti drugi put je u zadnje dvije godine izabran za premijera Kosova. Govorio je o problemima koje treba riješiti sa Srbijom i spomenuo je da je jedan od njih vraćanje duga za mirovine od tri milijarde eura.

albin kurti

Foto: Albin Kurti, premijer Kosova | Youtube screenshot

Kosovari su po drugi puta u dvije godine za premijera izabrali Albina Kurtija, vođu radikalnog pokreta Samoopredjeljenje, piše Jutarnji list. Prvi mandat u 2020. godini trajao mu je 55 dana.

Ovoga puta izabran je u parlamentu glasovima svojih zastupnika (58), a podršku su mu dali predstavnici nacionalnih manjina (Bošnjaci, Turci, Romi, Aškalije i Egipćani), dok su je podršku uskratila najbrojnija srpska manjina.

Kurti je kazao kako mu dijalog sa Srbijom uopće nije prioritet, na njegovoj agendi je to na nekom šestom ili sedmom mjestu. On bi se radije fokusirao na unutarnje reforme, poput reforme pravosuđa, ekonomskih reformi i borbe protiv koronavirusa. Takvu izjavu nisu dobro prihvatili ni u Washingtonu ni u Bruxellesu koji što prije žele da se pitanje Kosova i Srbije napokon razriješi.

I jedni i drugi žele da Srbija što prije “implicitno ili eksplicitno” prizna Kosovo.

Zanimljivo, Kurti je rekao kako sa Srbijom treba razriješiti problem velikog duga za mirovine od skoro tri milijarde eura koje je, kako kaže, Srbija ukrala! Radi se o mirovinama Albancima koje sve ove godine sukoba između Srbije i Kosova nisu isplaćivane.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap