Novi predsjednik HSLS-a o mirovinskom sustavu: “Postojeći model je potrošen”

Josip Mihaljević
18. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Nedjeljni gost popularne emisije ‘Nedjeljom u 2’ bio je novoizabrani predsjednik HSLS-a i aktualni gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak. Hrebak je predsjednikom stranke postao samo dan ranije, u subotu, a tijekom gostovanja dotaknuo se i mirovinskog sustava kojeg je nazvao potrošenim modelom.

hrebak dario

Foto: Youtube screenshot

Hrvatska socijalno-liberalna stranka najstarija je politička stranka u Hrvatskoj u moderno doba. Osnovani su 1989., a početkom i sredinom 90-ih su s Budišom i Gotovcem bili ozbiljna konkurencija HDZ-u.

U proteklih 15-ak godina su izgubili birače i parlamentarnu moć, a mnogobrojne koalicije s HDZ-om su ih sveli na jedan jedini mandat u Hrvatskom saboru.

U subotu su birali novog predsjednika – Darinko Kosor je postao bivši, a novi predsjednik HSLS-a postao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. Upravo on je bio gost u jučerašnjoj emisiji ‘Nedjeljom u 2’ gdje je bilo govora i o mirovinskom sustavu.

“Doprinosi više nisu doprinosi, oni su postali porez”

Govoreći o ekonomiji i budućnosti, voditelj Aleksandar Stanković upitao je Hrebaka što napraviti s povlaštenim mirovinama i što općenito misli o mirovinskom sustavu. Također, kazao je ako netko na mirovinski sustav gleda zdravorazumski, onda mu mora biti jasno da za 15-ak godina neće biti dovoljno doprinosa za pokrivanje mirovina sadašnjim radnicima.

“Rješenje je da je sve podložno reviziji. Postojeći model je potrošen. Ni moderno društvo ni moderno gospodarstvo 21. stoljeća ne može biti temeljeno na potrošenom modelu iz prošlog stoljeća.

Mi moramo jasno reći – ljudi, mirovinski doprinosi više nisu doprinosi. Oni su postali porezi. Zašto su postali porezi? Pa zato što se mirovine isplaćuju iz državnog proračuna”, odgovorio je Hrebak.

Osim što netko doprinosom mora uplatiti u mirovinski fond, Hrebak kaže da porezni obveznici još moraju barem toliko “natrpati u državnu blagajnu” kako bi se mirovine isplatile za taj mjesec.

Mirovinska politika kao politika kupovanja glasova

Hrebak je kazao kako je vrijeme da se krene i kritizirao dosadašnje vođenje mirovinskog sustava, kazavši kako je on do sada bio povezan s kupovinom glasova na izborima.

“Vrijeme je da počnemo razgovarati zdravorazumski, da ne gledamo na kupnju glasova. I ja sam tako u Bjelovaru mogao odraditi mandat kao većina mojih kolega da način da podijeliš malo udrugama, malo ciljanim skupinama, malo kulturi, malo obrazovanju, malo nogometašima i riješili ste si problem.

Ali dosta je bilo. Ja smatram da je došlo vrijeme kada političari moraju mijenjati svijest”, kazao je.

Rješenje koje je naveo također je nazvao zdravorazumskim:

“To svi znaju, ptice na grani znaju u čemu je stvar. Regulirano gospodarstvo moramo deregulirati, smanjiti poreznu presiju i potrošnju države i onda će biti novca za sve.

Treća stvar, to treba jasno i otvoreno reći. Danas nedostaje 300-400 tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj. Netko je otišao, netko treba doći, netko treba uplaćivati. Moramo liberalizirati tržište rada”, kazao je.

“Političari se ponašaju kao kasta”

Hrebak je u Bjelovaru smanjio poreze, otpustio desetak djelatnika za koje je mislio da im ne trebaju i samo na konto toga uštedio više od milijun i pol kuna na godišnjoj razini.

“Mi sada imamo najveći realizirani proračun u povijesti Grada Bjelovara. S druge strane, građanima vraćamo njihov novac. Ne naš, da ne bi sada netko mislio da Hrebak vraća novac, to nije moj novac, tu moramo promijeniti svijesti. To nije moj novac, to je novac svih građana Grada Bjelovara.

S tim novcem moramo učiniti više. A mi se političari ponašamo kao kasta. Kao osobe koje određuju sudbinu ove zemlje. Ne, mi bi trebali biti samo kvalitetan servis našim građanima”, zaključio je.

Novi predsjednik HSLS-a o mirovinskom sustavu: “Postojeći model je potrošen”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap