Novi Crobarometar: SDP u slobodnom padu, više nisu druga stranka u državi. HSU snažno porastao

Josip Mihaljević
27. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Istraživanje Crobarometar Nove TV pokazuje da HDZ ima čvrstu podršku oko 30 posto, ali je politički zanimljivije što se događa s drugim strankama. SDP je u golemim problemima i građani im sve manje poklanjaju svoju podršku – sada su treća politička snaga u državi. Hrvatska stranka umirovljenika je praktički udvostručila podršku građana u posljednjih mjesec dana.

Peđa Grbin (Snimak zaslona/N1)

HDZ je i dalje najjača politička stranka u državi, otkriva istraživanje Crobarometar Nove TV. Oni već praktički godinu dana uživaju podršku oko 30 posto građana, a u najnovijem istraživanju imaju 29,8 posto.

No, kraj srpnja je doveo do velikog obrata na ljevici. Na drugom mjestu nalazi se ‘Možemo!’ kojeg podržava 14,9 posto građana. SDP je mjesecima u slobodnom padu i sada su na 14,3 posto podrške. Predsjednik stranke Peđa Grbin već pet mjeseci bilježi sve lošiji rejting, dok ‘Možemo!’ raste već treći mjesec zaredom. SDP je kratko vrijeme tijekom 2018. godine također proveo na trećem mjestu, a tada ih je prešišao Živi zid.

Iznad izbornog praga od 5 posto tu su još Domovinski pokret (7,7 posto) i Most (7,6 posto). No, Domovinski pokret je posljednjih dana u velikim problemima zbog odlaska Miroslava Škore pa treba pričekati hoće li i oni doživjeti pad popularnosti.

HSU “najjača” manja stranka

Hrelja se priprema za mirovinu: "Ovo je moj politički testament za umirovljenike"

Sve ostale stranke u državi su daleko od izbornog praga. Zanimljivo, najbliže dolazi Hrvatska stranka umirovljenika koja ima potporu od 2,8 posto. Čini se da je dio umirovljenika ipak odlučio nagraditi Hreljin prelazak u vladajuću većinu jer su prije samo mjesec dana imali podršku od 1,5 posto.

Slijede Živi zid (2 posto), Fokus (1,6 posto), HSS (1,6 posto), Centar (1,6 posto) i Reformisti (1,2 posto). Ispod 1 posto su HNS, IDS, SDSS i HSLS.

Novi gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najpopularniji je političar u Hrvatskoj, a slijede ga Zoran Milanović i Andrej Plenković. Doduše, i premijer i predsjednik izazivaju jednako negativnih koliko pozitivnih reakcija kod građana.

Novi Crobarometar: SDP u slobodnom padu, više nisu druga stranka u državi. HSU snažno porastao
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap