Njegovateljica udarala i vikala na umirovljenicu s demencijom: “J**i se šišmišu stari!”

Josip Mihaljević
11. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Njegovateljica je prijetila, izazivala, mučila pa čak i udarila 83-godišnjakinju s demencijom koja je nekoliko tjedana kasnije i preminula. Unatoč tomu, sud ju je oslobodio.

Ilustracija: Pixabay

Njegovateljica u domu za starije Valentina Baghiu (23) smijala se u lice 83-godišnjoj umirovljenici Elizabeth Ann Menock koja boluje od demencije dok ju je bockala prstom po licu, smijala joj se i rugala, a bilo je i fizičkih udaraca, piše liverpoolecho.co.uk. Sve su to uhvatile i kamere, ali njegovateljica je izbjegla zatvorsku kaznu.

Sudac joj je mogao dati do pet godina maksimalne kazne, ali izrekao joj je tek šest mjeseci zatvora u kojeg ne mora ići jer će biti na uvjetnoj kazni idućih 18 mjeseci. Odlučio se na blažu kaznu jer je Baghiu trenutačno trudna i financijski uzdržava sina koji živi u Rumunjskoj.

Slučaj se dogodio 2019.  u domu za starije blizu Liverpoola, a pravo je čudo da je njegovateljica uspjela izbjeći kaznu jer su u javnosti iscurile snimke zlostavljanja. Ona je umirovljenici prijetila da će ju udariti šakom, udarila ju je metlom po nozi i grubo vrijeđala s rečenicama tipa “j**i se stari šišmišu” i “gorjet ćeš u paklu”. Bockala ju je prstom po licu uz smijeh i u potpunosti ignorirala preklinjanje umirovljenice da ju ostavi na miru.

Nekoliko tjedana kasnije zdravstveno stanje umirovljenice se pogoršalo i preminula je.

Sudac se odlučio na blažu kaznu jer je Baghiu trudna, a ima i sina u Rumunjskoj kojeg financijski uzdržava.

Kćerka umirovljenice kazala je da joj je zlo u želucu od takve presude.

“Moja je majka zahtijevala praktički cjelodnevnu skrb, a kada smo ju poslali u dom grdno smo se prevarili misleći da je na sigurnom, da se ljudi brinu o njoj i da je sretna. Sada se mi kao obitelj moramo pomiriti s činjenicom da su joj posljednji tjedni života bili strahota, a pitamo se u kojoj su mjeri postupci njegovateljice pridonijeli pogoršanju njenog zdravstvenog stanja. To je pitanje s kojim ću se boriti do kraja svog života”, kazala je kćer medijima.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap