Nevjerojatno: Samo pet posto najbogatijih Europljana posjeduje više od 40 posto imovine u eurozoni

Ana Kanazir
20. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Pet posto najbogatijih Europljana posjeduje 43 posto imovine na području eurozone. Ipak, ovaj postotak je pao između 2016. i 2023. godine, a u isto vrijeme je medijan neto bogatstva porastao za oko 40 posto, prema izvješću Europske središnje banke. Otkrili su i kako je neto bogatstvo onih koji nemaju nekretnine porasla za 17 posto. Bez obzira na ove brojke i dalje je veliki jaz između bogatog i siromašnog stanovništva na europodručju.

Umirovljenik u odijelu sjedi s novcima u rukama, a ispred njega je na stolu laptop

Bogati umirovljenik | Pexels

Europska središnja banka je objavila novu eksperimentalnu statistiku o raspodjeli bogatstva kućanstava u europodručju. Ove informacije se temelje na periodu od tri mjeseca, a pokazuju kako je bogatstvo kućanstava poraslo za 29 posto u posljednjih pet godina i to zbog porasta cijena nekretnina.

Neto bogatstvo vlasnika kuća se povećalo u pet godina pa tako pet posto najbogatijih Europljana posjeduje 43 posto imovine u eurozoni. S druge strane, neto bogatstvo onih koji nemaju kuću se smanjilo pa ovdje vlada velika nejednakost. Tako je raspodjela na pet posto najbogatijih koji su vlasnici imovina naspram 40 posto onih koji nemaju imovine. Ipak ova se nejednakost lagano smanjila u posljednjih pet godina.

Kada se gleda ukupno bogatstvo, najveće razlike su prisutne u Latviji, Litvi, Austriji, Njemačkoj i Italiji. Posebno se ističe Slovenija u kojoj pet posto najbogatijih Slovenaca drži 37 posto ukupne imovine, dok donja polovina stanovništva posjeduje 11 posto bogatstva. Za usporedbu, u Njemačkoj stanovnici na donjoj granici posjeduju tek dva posto neto imovine, dok najbogatiji drže 48 posto ukupne imovine u zemlji. Podaci za Hrvatsku nisu poznati, ali bi se ova statistika uskoro mogla pratiti i za našu zemlju i to uvođenjem Registra stanovnika, obitelji i kućanstva o kojem smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap