Nema uskrsnica za umirovljenike? Ima za zaposlenike državnih firmi koje su u minusu

Jasmina Grgurić Zanze
23. ožujka 2018.
Novosti
A- A+

Dok tek rijetki gradovi i općine umirovljenicima isplaćuju uskrsnice od sto do 500 kuna, što je kod brojnih umirovljenika izazvalo bijes jer smatraju da bi one trebale biti isplaćene svima, za druge ipak ima, ali u državnim poduzećima. Unatoč tomu što neka od njih posluju s gubitkom, njihovi će radnici dobiti i do tisuću kuna. Na popisu su tako HEP, Hrvatske željeznice, HŽ Infrastruktura…

Foto: Mirovina.hr

Najveću uskrsnicu od tisuću kuna dobit će radnici tvrtke koja ima dug od oko 22 milijarde kuna, a riječ je o Hrvatskim autocestama, piše Index.hr . Također, uskrsnicu će podijeliti i Hrvatske željeznice koje su također u minusu, a iznos za tu svrhu čak su i povećali. Naime, zaposlenici HŽ Infrastrukture dobit će 500 kuna, dok su prije dvije godine dobivali čak 300 kuna manje. Toliko će dobiti djelatnici HŽ Putničkog prijevoza. Istovremeno, država pokriva gubitke ove dvije HŽ-ove tvrtke.

Gotovina i dar u naravi

Za Index.hr iz HAC-a su pojasnili da su radnicima isplatili jednokratan dodatak na plaću u neoporezivom iznosu od 500 kuna, dok će dar u naravi u visini neoporezivog iznosa prema važećim propisima za nabavku životnih potrepština biti isplaćen prije Uskrsa.

Nadalje, Hrvatska pošta je, sukladno Kolektivnom ugovoru, prekjučer isplatila jednokratnu prigodnu nagradu u iznosu od 500 kuna na tekuće račune radnika. U iznosu od 400 kuna uskrsnice će biti isplaćene u HEP-u te Hrvatskoj lutriji, dok će zaposlenici HRT-a ostvariti primitak od 300 kuna.

S druge strane,  Croatia Airlines i Jadrolinija neće isplaćivati uskrsnice svojim zaposlenicima, dok se odgovori još čekaju iz Hrvatskih cesta, Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma i Janafa.

Kao da nisu građani iste države

Sve duži popis gradova i općina s uskrsnicama za umirovljenike

Portal Mirovina.hr detaljno je obradio temu isplate božićnica i uskrsnica umirovljenicima iz pojedinih općinskih i županijskih proračuna. Pritom, mnogi su nas pitali zašto se daje samo jednima, a  drugima ne, kao da nisu građani iste države, zašto to izdvajanje nije osigurano iz državnog proračuna te zbog čega se razlikuju iznosi, od kojih je onaj od samo stotinu kuna za neke sramotan.

Inače, uskrsnicu isplaćuje oko 40 gradova i općina. Najveći iznos pritom izdvaja Opatija koja je umirovljenicima za Uskrs osigurala po 500 kuna, a slijedi Samobor u kojemu će jednako toliko dobiti oni s najmanjim primanjima. Najveći cenzus postavo je grad Sisak u kojemu će čak i oni s mirovinom do 5.000 kuna dobiti po sto kuna, a oni s nižim prihodima i do 300 kuna.

 

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap