Neki zagrebački domovi popuštaju s mjerama: “Imamo umorne i nezadovoljne korisnike zatvorene u zgradama”

Josip Mihaljević
21. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Domovi za starije stidljivo popuštaju s mjerama, i to nakon apela nekolicine umirovljenika koji traže da ih se nakon više od stotinu dana zatvora napokon pusti van. Tek neki zagrebački domovi će im omogućiti izlazak iz zgrada, ali u strogo kontroliranim uvjetima.

Dom za starije Maksimir/FB

Nakon apela umirovljenika, došla je odluka Stožera kojom se omogućuju posjeti korisnicima domova za starije. Međutim, to je tek dio onoga što su sami korisnici tražili, a stidljivo popuštanje mjera možemo vidjeti i na zagrebačkom primjeru.

Tri doma na ukupno pet lokacija privremeno će ograditi javne parkove koji se nalaze neposredno uz dom, u kojima će korisnici dobiti priliku barem izaći iz zatvorenih zgrada.

U dokumentu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom kažu kako je i prvi val zaključavanja bio dovoljno težak za korisnike, a sada su suočeni s novim zatvaranjem:

zenta luca cetinic
Ispovijest umirovljenice iz doma: "Preklinjem vas, nemojte me više ni dana čuvati na ovakav način!"

“Nadali smo se da će nakon prvog vala doći olakšanje i da ćemo ljeto provesti u opuštenijem ozračju te da će se naši korisnici moći oporaviti od teških mjeseci karantene izlaskom na zrak, u prirodu, u grad. Nažalost, situacija se pogoršala i ponovno imamo već umorne i nezadovoljne korisnike zatvorene u zgradama, i to ne znamo do kada”, stoji u dokumentu.

Napravili su analizu svake pojedine lokacije i došli do zaključka da je moguće privremeno ograditi dio površine javnih parkova koji se nalaze neposredno uz domove, a taj ograđeni dio bi koristili korisnici domova. Napominju kako se ograđivanjem neće presjeći glavni pješački pravci u naselju, odnosno pješački promet.

Ograđene parkove dobit će tri doma na pet lokacija:

  • Dom Dubrava (M. Gavazzija 26)
  • Dom Medveščak (Iblerov trg 8) i dislocirani objekt u Martićevoj 7
  • Dom Maksimir (Hegedušićeva 20) i depadansa u Aleji A. Augustinčića 1

 

Neki zagrebački domovi popuštaju s mjerama: “Imamo umorne i nezadovoljne korisnike zatvorene u zgradama”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap