Ne nasjedajte: Facebookom se širi vijest o prljavom triku kojim se varaju stariji birači

Josip Mihaljević
2. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Društvenim mrežama se na Silvestrovo počela širiti informacija o potencijalnoj prijevari starijih birača. Sve upućuje da se radi o lažnoj vijesti, a čak i kada ona to ne bi bila – upozoravamo da ne nasjedate!

izborna prijevara

Foto: Unsplash, Facebook

Za tri dana održat će se drugi krug predsjedničkih izbora, a na društvenim mrežama je na Silvestrovo buknula vijest o mogućoj prijevari starijih birača. Napominjemo kako se vrlo vjerojatno radi o lažnoj vijesti, budući da je osvanula na jednom politički angažiranom Facebook profilu u kojem se može pronaći na stotine objava u korist jednog od dva kandidata za predsjednika RH.

O čemu se radi? Navodno se telefonski nazivaju stariji ljudi, pita ih se za koga će glasati, a tada im pozivač kaže da ne moraju u nedjelju ići na birališta, jer su – glasali telefonski. To naprosto ne može biti točno i upozoravamo sve čitatelje da na ovaj način ne možete valjano sudjelovati na izborima.

Evo spornog teksta:

“Malo” neobično

Već smo ustanovili da je objava osvanula na politički angažiranom Facebook profilu, ali je baš “zgodna” i ide u prilog jednom kandidatu – baš je vijest po narudžbi. Zašto bi žena koje je navodno nazvala gospođu od 92 godine u telefonskom razgovoru rekla da “tako zovu sve iznad 80 godina” i pritom odala da rade to što navodno rade?

Ipak, teoretski je moguće da se u prljavoj kampanji koriste i ovakvi trikovi. No, čini na m se da s tom taktikom mogu više izgubiti neko dobiti. Recimo da slučajno nazovu nekoga tko ima ispis brojeva, lijepo se može utvrditi odakle je došao poziv i povezati ga s jednim od stožera. Da se za bilo koji stožer utvrdi da se igraju s ovakvim prljavim trikom, to bi bio ogroman skandal.

 

Ne nasjedajte: Facebookom se širi vijest o prljavom triku kojim se varaju stariji birači
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap