Nana Rita ima 105 godina, vesela je i bistra, a voli dobru hranu i bevandu

Jasmina Grgurić Zanze
25. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Vidjeti energičnu i nasmijanu osobu, iako je jedna od najstarijih u Hrvatskoj, pravi je melem na ranu u vremenu depresije i loših vijesti. Malo veselja donosi nana Rita. Iako joj je 105, vitalna je, bistra i vesela, a unatoč godinama uživa u dobroj hrani i bevandi. No, život je nije mazio.

Nana Rita ima 105 godina (Snimak zaslona/HRT)

Nana Rita pravi je biser u moru crnih vijesti. Njezino puno ime Margarita upravo i znači biser, a i živi na jednom od naših tisuću u Jadranu, otoku Ugljanu. Margarita Dorkin iz Preka ima 105 godina. Unatoč tomu, voli dobru hranu i bevandu, s linijom problema nema, a da je među najstarijima u Hrvatskoj, čudi se.

“Ma nije valjda. U cijeloj Hrvatskoj? – govori nana Rita za HRT dodajući kako se ne boji korone ni gripe.

Perla je najstarija žena na otoku: "Nisam osjećala da sam stara sve do 90. godine"

Vesela, energična, bistra, zdrava… Ipak, život je nije mazio. Otac joj je umro čim se rodila, a s tri godine od španjolske gripe izgubila je i baku. Preživjela je i bombardiranje. Puno je morala i raditi. Prala je robu zadarskim gospođama te tako zarađivala za život. Drugog izbora nije ni imala, jer se nikada nije udavala, niti imala djece.

Unatoč siromaštvu, možda je i zato dugo poživjela, jer je imala svoj mir. Obitelj je pak dobila u 80-im godinama života kada su ju kao svoju prihvatili daljnji rođaci Dorkini, povratnici iz Amerike pa sada nije usamljena.

Nana Rita liječnika je posjetila samo jednom. Bilo je to davne 1937. godine kada je doktoru otišla zbog povišene tjelesne temperature. I nikada više. Koliko dobro pamti, najbolje govori pjesma iz osnovne škole koju zna napamet.

Brzo i razmišlja pa se često šali. Ponuđenu čašu vina ne odbija govoreći da će ga kušati natašte pa uz smijeh kaže da su je opili.  Voli pršut, a svaki dan obavezno popije dvije čaše bevande pa je očito našla svoju formulu vitalnosti, zdravlja i dobrog raspoloženja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap