Najveći mirovinski fond više neće ulagati u jednu vrsti tvrtki: Razlog je – manjak transparentnosti

Matej Markovinović
13. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Norveška vlada objavila je da njihov mirovinski fond više neće ulagati novac u vlasničke udjele u tvrtkama čijim se dionicama ne trguje na burzama. Razlog koji stoji iza toga upravo su visoke naknade te nedostatak transparentnosti koju tamošnji građani, budući umirovljenici, jako cijene.

Foto: mirovina.hr

Norveški mirovinski fond,  inače najveći na svijetu, trenutno neće ulagati u vlasničke udjele u tvrtkama čijim se dionicama ne trguje na burzama, a sve zbog visokih naknada i manje transparentnih informacija. Norveška središnja banka prošle je godine preporučila da se pet posto imovine fonda upravo ulaže u tvrtke neizlistane na burzi, što bi, barem prema sadašnjim brojkama, odgovaralo iznosu od oko 80 milijardi dolara.

Kako prenosi Index, norveški mirovinski fond ulaže višak prihoda od nafte i plina u dionice u burzovnoj kotaciji, državne i korporativne obveznice, neuvrštene nekretnine i infrastrukturne projekte za zelenu energiju poput vjetroelektrana. Trenutno upravlja imovinom u vrijednosti od oko 1,6 bilijuna dolara.

– U ovom trenutku nećemo otvoriti mogućnost ulaganja u dionice koje nisu u burzovnim kotacijama, izjavio je ministar financija Trygve Slagsvold Vedum, naglasivši potrebu za širim političkim konsenzusom i očuvanjem stabilnosti u trenutku globalne političke nesigurnosti.

Tamošnje Ministarstvo financija objavilo je da planiraju napraviti neovisno stručno vijeće za fond čije će podatke koristiti pri budućim odlukama, među kojima će biti i pitanje ulaganja u neizlistane dionice.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap