Najveći donatori hrane u 2021. godini su Konzum, Dukat i Sana delikatese

Ana Kanazir
10. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Priznanje Najdonator se dodjeljuje već petu godinu za društvenu odgovornost tvrtkama koje su donirale najviše hrane u godinu dana. U 2021. godini to su bile tri tvrtke: Sana delikatese, Dukat i Konzum. Ovu nagradu dodjeljuju Mreža hrane i europarlamentarka Biljana Borzan na čijoj su stranici i objavljeni ovi podaci.

ljetna hrana

Foto: Unsplash

Prema podacima koje je objavila Porezna uprava, ukupna prodajna vrijednost hrane bez PDV-a u 2021. iznosila je 27.610.857,12.

Pune police u trgovini
U 2020. godini je u Europskoj uniji bačeno 57 milijuna tona hrane: Hrvatska među najgorima

Donirana hrana je važna za mnoge

Biljana Borzan je izjavila kako se ovim priznanjem želi svima predstaviti tvrtke koje zaslužuju pohvalu. Također, naglasila je kako vrijednost donirane hrane u Hrvatskoj raste, a u ovim nezahvalnim vremenima donirana hrana ima izuzetnu vrijednost za mnoge koji se nalaze u teškoj financijskoj situaciji.

– Nadamo se kako je ovo posljednja godina dodjele priznanja Najdonator bez da u Hrvatskoj postoji Banka hrane. Mnogo toga se pokrenulo, više se donira, a ova nagrada je jedan od važnih kotačića u cijelom tom procesu. Današnji laureati pokazuju da se to može i da je poželjno donirati hranu. Čestitam im! Ovom dodjelom Najdonatora, Mreža hrane prestaje s radom. U posljednjih 8 godina, mnogo toga je učinjeno i hvala Biljani Borzan i njezinom uredu, Ministarstvu poljoprivrede, donatorima i svima onima koji su nas doveli ovdje gdje jesmo – pred otvaranjem Banke hrane. Nadamo se da smo i mi malo tome doprinijeli, – kazao je koordinator Mreže hrane Zoran Grozdanov.

Ovogodišnji pobjednici su tri tvrtke

Nagradu su dobile tri tvrtke. Konzum i Dukat su tako već petu godinu najveći donatori među velikim tvrtkama. U kategoriji mikro, malih i srednjih tvrtki Sana delikatese treći put za redom prima priznanje.

Konzum je u 2021. donirao hrane prodajne vrijednosti 7.087.523 kuna bez PDV-a, što je najveća ukupna vrijednost donacija hrane među velikim tvrtkama u Hrvatskoj. Dukat je u prošloj godini donirao hranu prodajne vrijednosti 2.071.271 kuna bez PDV-a, što je među velikim tvrtkama najveća ukupna vrijednost donacija hrane u odnosu na godišnji prihod. Treća nagrađena tvrtka Sana delikatese, prošle godine je donirao hranu prodajne vrijednosti 88.073 kuna bez PDV-a, što čini 1.18 posto godišnjeg prihoda tvrtke.

Ipak, važno je napomenuti kako se i dalje veliki broj hrane bace. Prema podacima Eurostata o prvom službenom istraživanju o bacanju hrane u Europskoj uniji u 2020. je godini u EU bačeno 57 milijuna tona hrane, a u Hrvatskoj je bačeno 286.379 tona te se nalazi na drugom mjestu po bačenoj hrani, odmah iza Slovenije. Više možete pročitati ovdje. 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap