Nagradu vrijednu 30 prosječnih mirovina Vlada osigurala svakom Vatrenom

Jasmina Grgurić Zanze
17. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

Svaki reprezentativac iz državnog proračuna jednokratno je nagrađen sa čak 30 prosječnih hrvatskih mirovina. Od ovakvog poklona umirovljenik u Hrvatskoj mora živjeti točno dvije i pol godine. I duže, ako je među pola milijuna građana čija mirovina ne prelazi iznos od 2.000 kuna.

Ilustracija: Pixabay

Čitava Hrvatska, ali i velik dio svijeta, opijena je nestvarnim uspjesima Vatrenih na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji. Još nestvarniji bio je doček naših doprvaka. Nakon proslave “srebra zlatnog sjaja” i delirične atmosfere, Hrvati se polako bude iz nogometnog sna i vraćaju u svakodnevnicu. Zli jezici još su se jučer počeli baviti tamnim mrljama Hrvatskog nogometnog saveza, omiljenim ustašama i partizanima…

Onima tek rijetkima koje euforija nije zahvatila, najdraža tema ipak je stanje na bankovnim računima naših nogometaša. Dok se mi uzrujavamo zbog penala, kažu, njima u džepove kapaju pusti milijuni. Iako ništa ne može umanjiti veličinu svega čemu smo svjedočili posljednih mjesec dana, a posebice jučer, treba spomenuti kako nagrade reprezentaciji stižu i od Hrvatske Vlade.

Naime, njezinom Uredbom iz prosinca 2017. godine, odlučeno je da će svaki hrvatski reprezentativac za osvojeni naslov doprvaka svijeta dobiti 70.000 kuna, izbornik Zlatko Dalić 60.000, dok će osobe iz Stručnog stožera podijeliti iznos od 96.000 kuna.

Naravno, riječ je o tek simboličnim iznosima, pogotovo ako znamo da je hrvatska reprezentacija kao drugoplasirana na ovom Svjetskom prvenstvu zaradila nevjerojatnih 28 milijuna dolara. Ipak, poklon Vlade novac je hrvatskih građana pa i većine umirovljenika koji primaju mirovine niže od 2.344 kune koliko ona iznosi u prosjeku.

Jednostavno računicom tako dolazimo do zaključka da je svaki reprezentativac iz državnog proračuna jednokratno nagrađen sa čak 30 prosječnih hrvatskih mirovina. Od ovakvog poklona umirovljenik u Hrvatskoj mora živjeti točno dvije i pol godine. I duže, ako spada u onih gotovo pola milijuna građana čija mirovina ne prelazi iznos od 2.000 kuna.

 

Copy link
Powered by Social Snap