Načelnik Klisa je na svojoj Facebook stranici pitao građane što žele vidjeti u proračunu, reakcije su pozitivne

Ana Kanazir
30. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Jakov Vetma je načelnik općine Klis kod Splita, a na svojoj je Facebook stranici objavio nešto vrlo zanimljiv. Naime, danas se donosi proračun za općinu Klis za 2024. godinu, a on je građane, odnosno pratitelje pitao da ispod njegovog statusa napišu što žele u sljedećoj godini, a on će svaki komentar ili prijedlog onda iznijeti pred vijećnike. Dobio je ukupno 76 raznih prijedloga, a neki će se na kraju, vrlo vjerojatno, i usvojiti.

Načelnik Klisa s lukom i strijelom i u gornjem desnom kutu njegov status s Facebooka

Jakov Vetma | Foto: Facebook/Jakov Vetma

Načelnik Općine Klis, Jakov Vetma je odlučio pokazati kako se u ovoj općini stvarno prakticira demokracija, a ujedno je htio i dokazati kako je Klis stvarno najtransparentnija općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji. On je tako na svojoj Facebook stranici pitao građane što žele u idućoj godini. A pitanje je objavio uz svoju fotografiju na kojoj u rukama ima luk i strijelu.

Općina zadovoljnih ljudi

Vrlo neobičan pothvat načelnika Klisa izazvao je čuđenje, pohvale, ali i lavinu komentara s konkretnim prijedlozima za poboljšanje proračuna. Iako je možda iznenadio mnoge kada ih je pitao što žele u idućoj godini, njegovi pratitelji su bez zadrške otkrili što im sve nedostaje u općini.

– Ajmo pojednostavit. U srijedu donosimo proračun za 2024. godinu. Iako smo ga uputili na e savjetovanje, gdje svatko, po prvi put, ima mogućnost sukreirati sve što ćemo raditi u 2024., evo prilike i da ovdje napišete što želite u sljedećoj godini, a ja ću svaki komentar/prijedlog iznijeti pred vijećnike, napisao je na svojoj stranici.

Dodao je i kako ovaj čin ide u prilog tome da žele općinu zadovoljnih ljudi, a unaprijed je i zahvalio svima koji će ostaviti neki komentar.

Bilo je konkretnih prijedloga

Građani su ozbiljno shvatili njegov status pa neki i dalje pišu svoje želje i komentare. Najviše njih se odnosi na rješavanje mnogih prometnih problema, na postavljanja nogostupa, prometnih znakova i ležećih policajaca do komunalnog redara koji bi regulirao promet u vrijeme dolaska i odlaska djece s nastave. S druge strane, neki građani žele novi dječji vrtić, a drugi reciklažno dvorište ili pak otoke za odvajanje otpada.

Osim što su građani mogli svoje mišljenje i želje izraziti na Facebook profilu načelnika, isto su mogli napraviti i na e-savjetovanju na kojem se mogao pročitati i komentirati cijeli proračun za 2024. godinu. Dobra je vijest kako je na izglasavanju proračuna većina komentara predloženo, o čemu je načelnik Vetma napisao na svojem Facebooku.

– Usvojen je proračun za 2024. godinu. Sve što ste komentirali, sadržano je kroz stavke proračuna koji su vijećnici prihvatili. Za jedan dio problema u komentarima nismo nadležni, ali ćemo u razgovoru s onima koji jesu, nastojat sve riješiti, napisano je na stranici načelnika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap