Na tisuće umirovljenika mlađe je od 24 godine, o čemu se radi?

Josip Mihaljević
25. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

 Sigurno ste čuli onu – ‘statistika je kao bikini, otkriva dosta toga, ali ne sve’. Tako se u džungli podataka lako može izgubiti i doći do krivih zaključaka. Posljednjih par dana se tako priča o tisućama “umirovljenika” koji su mlađi od 24 godine, ali to vas ne bi pretjerano trebalo brinuti.

Ilustracija: Rawpixel

Gledajući Statističke informacije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje možete doznati dosta toga o 1,24 milijuna domaćih umirovljenika, iznosima njihovih mirovina i drugim demografskim obilježjima.

Sigurno vas tako neće začuditi podatak da je među ukupnim umirovljenicima 925.240 onih koji su stariji od 65 godina, piše slobodnadalmacija.hr. Međutim, možda bi vas mogao začuditi podatak da je broj korisnika mirovina do 24 godine čak 8.699, a ima ih još 1.053 koji su između 25 i 29 godina.

Pažljivi čitatelj će uočiti razliku između pojmova “umirovljenik” i “korisnika mirovine”, jer se kod ovih mlađih najčešće radi o onima koji nikako nisu “u mirovini”, ali ju ipak koriste.

Taj je podatak za 24sata.hr komentirala predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović:

mladi umirovljenik
Umirovio se s 24 godine i otkrio kako: "Sada mogu raditi što god želim"

“Radi se invalidnim osobama i djeci pokojnih umirovljenika koji studiraju pa su naslijedili mirovinu dok ne diplomiraju. Po tomu sam i ja odmah nakon srednje škole postala penzioner. No kod statističkih podataka treba preciznije navoditi o čemu se radi jer u protivnom dolazi do dezinformacija”, objašnjava Petrović.

Iza priče o mladim umirovljenicima najčešće se krije teška sudbina

Javnost nerijetko zanimaju dvije vrste mirovina po posebnim mirovinama, naravno radi se onima iz II. svjetskog rata. Prema najnovijim informacijama HZMO-a, u ovom trenutku imamo 8.976 korisnika “partizanskih” JNA mirovina, a prosječna mirovina im iznosi 2.940 kuna. Nešto manji je broj korisnika domobranskih mirovina (3.741), a prosječna mirovina im iznosi 2.498 kuna.

Tako je Petrović kazala kako najmlađi korisnik partizanske mirovine ima tek 18 godina:

“Iza takvih podataka obično se krije neka teška sudbina, a u konkretnom slučaju radi se o dečku kojeg je djed uzdržavao jer je ostao sam”, objasnila je Petrović.

A što se tiče partizanskih i ustaških mirovina, u preko 90% slučajeva se ne radi o starim vojnicima, već o udovicama koje koriste obiteljsku mirovinu, kao što smo i ranije pisali.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap