Na popisu stanovništva zaposleno oko 640 umirovljenika, evo koliko će zaraditi

Josip Mihaljević
8. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Pitali smo Državni zavod za statistiku jesu li se za obavljanje posla popisa stanovništva javili umirovljenici. U ukupnoj radnoj snazi Hrvatske ih je tek nešto više od jedan posto, a na samom popisu čak osam posto.

popis

Foto: Unsplash

Prema Državnom zavodu za statistiku na popisu stanovništva bit će angažirano gotovo 8000 građana. Među njima je oko osam posto umirovljenika (nešto manje od 640 ljudi), a gotovo četvrtinu popisivača čine studenti.

Prva faza popisa stanovništva trajat će od 13. do 26. rujna kada će se građani moći sami popisivati preko sustava e- Građani.

U drugoj fazi od 27. rujna do 17. listopada popisivači izlaze na teren kako bi popisali ostatak građana, a od samopopisanih uzeli kontrolne kodove. Radit će se cijeloga dana, subotama i nedjeljama jer su ljudi tada najviše kod kuće.

Koliko će umirovljenici zaraditi, ovisi o njima samima. Za svako popisano kućanstvo predviđena je naknada 4 kune, za stan 4 kune, za svaku popisanu osobu u kućanstvu 8 kuna i 8 kuna za svaku pribavljenu kontrolnu šifru od kućanstava koje su izvršile samostalni popis. Za samačko kućanstvo popisivač će dobiti 16 kuna naknade.

U prosjeku, očekuje se da će popisivač moći zaraditi od pet do šest tisuća kuna u nešto više od pola mjeseca koliko će trajati popis.

Državni zavod za statistiku smo pitali kako će se provoditi popis u ustanovama poput domova za starije jer o tomu baš nema puno informacija:

“Popisivanje u staračkim domovima će se provoditi u suradnji s administrativnim te zdravstvenim osobljem ustanova uz strogo poštivanje epidemioloških preporuka i mjera”, kratko su odgovorili.

Na popisu stanovništva zaposleno oko 640 umirovljenika, evo koliko će zaraditi
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap