Muškarac u Švicarskoj promijenio spol kako bi u mirovinu otišao po “ženskim” uvjetima

Josip Mihaljević
6. veljače 2022.
Novosti
A- A+

U Švicarskoj, kao i u Hrvatskoj, žene još uvijek mogu nešto ranije ostvariti pravo na mirovinu. Dodatno, od ove godine proces promjene spola maksimalno je pojednostavljen i prosječnog građana koštati će desetak minuta vremena i 540 kuna. Međutim, s ranijim odlaskom u švicarsku mirovinu jedan je Švicarac debelo u plusu.

spol

Foto: Unsplash

U Švicarskoj je od početka ove godine promijeniti spol, barem administrativno, čas posla. Potrebno je obaviti kratak intervju i platiti naknadu od 540 kuna (75 švicarskih franaka) i posao je gotov, piše theswitzerlandtimes.com.

Jedan građanin švicarskog Luzerna iskoristio je ovu mogućnost kako bi po povoljnijim uvjetima došao do mirovine. Baš kao i u Hrvatskoj, u Švicarskoj žene nešto ranije ostvariti pravo na mirovinsko osiguranje. Muškarci u punu mirovinu u Švicarskoj mogu sa 65, a žene sa 64 godine. Kao 64-godišnji muškarac nije mogao u mirovinu kakvu je htio, ali je nakon 5. siječnja i promjenom dokumentacije dobio mogućnost odlaska u mirovinu.

Prosječna mirovina u Švicarskoj iznosi preko 12.000 kuna, a kako je u mirovinu otišao godinu dana ranije, unatoč naknadi od 540 kuna za promjenom spola zapravo je u plusu za nekih 146 tisuća kuna.

Muškarac u Švicarskoj promijenio spol kako bi u mirovinu otišao po “ženskim” uvjetima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap