MUP upozorava: Bliži se Crni petak, nemojte nasjesti na prijevare

Josip Mihaljević
22. studenoga 2018.
Novosti
A- A+

Trgovine diljem svijeta velik dio svog poslovanja danas ostvaruju na internetu. U zadnje vrijeme intenzivirali su se veliki popusti na određene dane, a među njima je i Crni petak, koji se događa u svake godine na četvrti petak u studenom. MUP je poslao građanima upozorenje kako izbjeći prijevaru.

crni petak

Foto: Pixabay

Crni petak je i dalje neslužbeno ime koje se događa u četvrtom petku u studenom svake godine. Kolijevka i ideja Crnoga petka, pogađate, dolazi iz SAD-a.

Iako je Crni petak i dalje neformalne naravi, velika većina trgovina na taj dan organizira velike popuste. Već godinama i gotovo rutinski, to je najaktivniji dan u godini što se tiče kupovanja. Nakon njega, naravno, kreće čitava sezona kupovanja za blagdanski period u prosincu.

Iz MUP-a upozoravaju na potencijalne prijevare i građanima nude savjete kako ih izbjeći.

Što možete učiniti?

MUP sugerira da koristite online trgovine iz Hrvatske ili drugih država članica Europske unije kada je moguće. Ako naletite na nekakav problem, vrlo je vjerojatno da ćete ga moći riješiti u skladu sa EU zakonima.

Potrudite se i istražite – pročitajte nekoliko recenzija o proizvodu kojeg namjeravate kupiti.

Koristite kartice – veće su vam šanse za povrat novca.

Plaćajte samo preko sigurnog pružitelja usluge plaćanja – ako vas traže uslugu prijenosa sredstava preko banke ili neki drugi alternativni način – dobro razmislite!

Ako plaćate preko interneta, budite spojeni na sigurnu internetsku vezu (najčešće privatnu). Izbjegavajte besplatni ili otvoreni javni WiFi.

Ažurirajte uređaj s kojeg plaćate (mobitel, osobno računalo).

Čuvajte se oglasa i internetskih stranica koje nude nevjerojatne ili čudotvorne proizvode. Ako se nešto čini predobrim da bi bilo istinito – najčešće nije istinito.

Ako na internetu dobijete porukicu da ste osvojili nagradnu igru za koju se ne sjećate da ste se prijavili – ne klikajte na to. Moguće je da je to virus.

Ako preko interneta naručeni prozivod ne stigne  – direktno kontaktirajte poslodavca. Ako vam on ne odgovoara, obratite se banci preko koje ste kupili uslugu.

Foto: Crni petak | mup.hr

MUP upozorava: Bliži se Crni petak, nemojte nasjesti na prijevare
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap