Muke po smeću: Odvoz ne može plaćati isto umirovljenik koji živi sam u garosnjeri

Jasmina Grgurić Zanze
6. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Poskupljenju odvoza otpada u Zagrebu usprotivio se u Gradskoj skupštini zastupnik političke platforme “Zagreb je NAŠ!” Tomislav Tomašević. Smatra da je poskupljenje nepravedno te traži da se prijedlog te odluke povuče s dnevnog reda sjednice zakazane za ponedjeljak.

Foto: Pixabay

Reviziju prijedloga odluke o poskupljenju odvoza otpada u Zagrebu zahtjeva politička platforma “Zagreb je NAŠ!”. Njezin zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, Tomislav Tomašević traži da se uvede pravedniji sustav naplate, a koji će financijski poticati građane da više odvajaju otpad kako bi manje plaćali uslugu.

Zagrepčani su prije nekoliko dana i prosvjedovali ispred Gradske uprave protiv poskupljenja odvoza smeća.

“Prijedlog je nepravedan jer je fiksni dio cijene odvoza otpada isti za garsonijeru u kojoj živi jedan umirovljenik i obiteljsku kuću na nekoliko katova u kojoj živi 10 ljudi, za što je odgovorna katastrofalna Vladina uredba” – upozorava Tomašević, piše N1.

Fiksni dio cijene je previsok – iznosit će oko 70 kuna mjesečno, tako da će zajedno s varijabilnim dijelom od oko 30 kuna mjesečno svim kućanstvima poskupjeti usluga, koja se u zadnje vrijeme pogoršala. O tomu svakodnevno svjedoče prizori neodvezenog smeća koje se izlijeva iz kontejnera po brojnim kvartovima.

Osvojila ga starica koja razvrstava otpad: "Bakica, moja junakinja, ljepotica Španskog!"

Problem je u tome što fiksni dio iznosi 70 posto cijene usluge. Na taj dio građani ne mogu utjecati na način da većim recikliranjem smanje cijenu. Za to im preostaje samo 30 posto varijabilnog iznosa koji ovisi o volumenu odloženog mješovitog otpada, što ne stimulira građane da odvajaju vrijedne sirovine u kućanstvu.

Tomašević upozorava da će se varijabilni dio cijene u višestambenim zgradama koje imaju zajednički spremnik, ako nema sporazuma među stanarima, dijeliti na jednake dijelove za svaki stan, bez obzira koliko svaki stan reciklira. Ako i postoji sporazum, dijelit će se ovisno o broju ukućana u svakom stanu, no ponovno bez obzira koliko svaki stan reciklira.

Također, kazne će plaćati svi stanari višestambene zgrade ispred koje se spremnici nalaze, čak i ako, primjerice, neki prolaznik ubaci rajčicu u spremnik za papir.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap