Mrsić: Broj branitelja raste, što znači da će rasti i broj povlaštenih mirovina

Jasmina Grgurić Zanze
11. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić nastavlja se baviti mirovinama prema posebnim propisima, čije izdvajanje traži od onih koje proizlaze isključivo iz rada. Pozvao je pritom ministra financija Zdravka Marića da javnosti iznese točne podatke o tome koliko Hrvatska godišnje potroši na stečena prava i beneficije hrvatskih branitelja kojih je sve više.

Mirando Mrsić na današnjoj konferenciji (Snimak zaslona/HRT)

“Broj branitelja i dalje raste, što znači da će rasti i broj budućih korisnika povlaštenih mirovina. Mirovinski sustav će se urušiti ako se ne krene u razdvajanje svih mirovina po posebnim propisima, odnosno povlaštenih mirovina” – upozorava u svom priopćenju Mirando Mrsić, piše HRT.

Mrsić je istaknuo da bi se izdvajanjem povlaštenih mirovina otvorio prostor za povećanje radničkih mirovina i do 20 posto. Reakcija je to na skup održan u Ministarstvu branitelja, a na kojemu je potvrđeno da je u proteklih pet mjeseci Hrvatska dobila novih 1.097 branitelja, budućih korisnika povlaštenih mirovina.

Novi podaci o braniteljima: Provjerite koliko ih je i kolike su im mirovine

“Sve to predstavlja dodatno opterećenje za mirovinski sustav. Uzimajući u obzir dosadašnja stečena prava i porast broja branitelja, mirovinski sustav će se urušiti ako se ne krene u razdvajanje svih mirovina po posebnim propisima, odnosno povlaštenih mirovina” – rekao je Mrsić.

Nekadašnji ministar rada i mirovinskog sustava smatra da ministri mirovinskog sustava i financija šute i skrivaju činjenice od građana, poput one da bi izdvajanje povlaštenih mirovina iz mirovinskog sustava otvorilo prostor za povećanje radničkih mirovina i do 20 posto. Dodaje da se
time ne bi ukinule ili smanjile braniteljske i ostale povlaštene mirovine, već bi se isključivo osigurala stabilnost mirovinskog sustava i otvorilo prostor za rast radničkih mirovina.

Mrsić: Broj branitelja raste, što znači da će rasti i broj povlaštenih mirovina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap