Most traži Vladu da povuče mirovinski paket zakona uoči rasprave u Saboru

Jasmina Grgurić Zanze
23. listopada 2018.
Novosti
A- A+

O paketu šest zakona mirovinske reforme Sabor će u prvom čitanju raspravljati u četvrtak. Očekuje se dugotrajna i vrlo burna javna rasprava o glavnoj temi ovoga tjedna. Most nezavisnih lista pozvao je Vladu da povuče predloženi mirovinski paket. Reformu su nazvali tek PR dokumentom, stoga traže da se još jednom razmisli te se donesu rješenja na korist građana.

Snimak zaslona/Youtube

Mostov zastupnik Tomislav Žagar rekao je jučer na konferenciji za medije u Hrvatskom Saboru kako to nije prava reforma, nego sanacija mirovinskog sustava, jer se samo gasi vatra godinama nagomilanih problema, a ne vide se nova rješenja.

Demontaža drugog stupa za proračunsku potrošnju

„Ovakvo rješenje predstavlja kompletnu demontažu originalne mirovinske reforme. Vlada gasi požar ili dolijeva ulje na vatru, ovisno o vremenskoj perspektivi, a praktično ništa ne čini kako bi drugi stup učinila funkcionalnijim i pravednijim za štediše, već ga na mala vrata pokušava demontirati i novac potrošiti na tekuću proračunsku potrošnju. Ono što na kraju priče ostaje jest činjenica da postoji ogroman ponor između 21 milijarde kuna koja se prikupi od doprinosa za I. stup mirovinskog osiguranja i 38 milijardi kuna potrebnih za isplatu tekućih mirovina. Vlada taj ponor rješava zaduživanjem koje rezultira još i plaćanjem kamata od gotovo 10 milijardi kuna kako bi pokrila manjak za mirovine“ – rekao je Žagar.

Mostovci su upozorili i na činjenicu da je sve napravljeno na brzinu, bez projekcija onoga što će biti za 20 do 30 godina, za razliku od Švicarske koja je na svojoj reformi radila pet godina.

Božo Petrov naglašava da je mirovinska reforma stvorena samo da bude PR dokument, da se “prava” piše duže, osluškuje bilo javnosti, ali i struka te da ne trpi tjedne varijacije. Smatra da se ona ne može raditi bez određenih preduvjeta. Reforma će učiniti, kaže, da mirovine budu manje, a ne veće te pretvoriti mirovine u socijalnu pomoć.

Fondovi uzeli milijardu kuna naših budućih mirovina

„Glavni problemi našeg mirovinskog sustava su ipak negdje drugdje. U lošoj demografskoj situaciji, iseljavanju, u niskim plaćama, u strukturi gospodarstva u kojoj dominiraju nisko-profitabilni sektori bez značajne dodane vrijednosti. Potrebna je reforma sustava javne uprave, prilagodba poreznog sustava koji će podržavati novo zapošljavanje i održivi rast, promjena gospodarske klime koja će privlačiti investicije, kao i drastične promjene na rashodovnoj strani proračuna“ – rekao je Petrov.

Nije štedio ni mirovinske fondove.

“Ne možete nabaciti malo šminke, pa onda malo srezati njihove naknade, ako znate da su mirovinski fondovi samo u zadnje tri godine uzeli milijardu kuna naših budućih mirovina za naknade'” – dodao je Petrov konstatirajući da se Vlada prema njima nije pošteno odredila. 

O prosvjedu sindikata i najavljenom referendumu, predsjednik Mosta kazao je da su sindikati dali više argumenata kako bi reforma trebala izgledati te su stoga na strani onih koji imaju jasnije argumente.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap