Mirovine će zbog krize rasti sporije! Ministar Marić otkrio koliko će biti povećanje 2021.

Jasmina Grgurić
25. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Ministar Zdravko Marić otkrio je koliki rast mirovina očekuje 2021. godine. Umirovljenici će zbog krize izazvane epidemijom ipak ostati zakinuti kao i ove godine pa se nemaju čemu pretjerano veseliti. Naime, usklađivanje je ovoga mjeseca umjesto predviđenih tri posto donijelo samo 1,41 posto više zbog nove metodologije izračuna, što je državi stvorilo potrebne uštede, ali na starima i siromašnima.

Zdravko Marić (Snimak zaslona)

Trošak mirovina u sljedećoj godini bit će 1,2 milijarde kuna veći nego u ovoj godini zbog usklađivanja mirovina dvaput godišnje prema rastu prosječnih plaća i potrošačkih cijena. No, taj rast neće biti velik. Naime, ministar financija Zdravo Marić otkrio je gostujući u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” da će predviđena indeksacija mirovina iznositi tek oko – dva posto!

Jednako loše umirovljenici su prošli i ove godine, jer su mirovine prvim usklađivanjem rasle samo 0,7 posto, a drugim 1,41 posto, dakle ukupno 2,11 posto u cijeloj godini. Država je zbog manjeg usklađivanja mirovina od očekivanog uštedjela oko 650 milijuna kuna, jer je predviđen rast u drugom polugodištu trebao iznositi tri posto. No, to, se nije dogodilo jer je Državni zavod za statistiku u međuvremenu promijenio način na koji računaju prosječnu bruto plaću svih zaposlenih u Hrvatskoj, na štetu umirovljenika.

Stotine milijuna kuna ušteđene na usklađivanju mirovina: U cijeloj 2020. godini rastu tek 2,11 posto!

Usporedbe radi, lani smo imali rast od 3,59 posto, pri čemu je prvo usklađivanje mirovina prema plaćama i troškovima života iznosilo 1,15, a drugo čak 2,44 posto, koliko sada ne možemo očekivati u cijeloj idućoj godini. U 2018. rast je bio još veći, 3,64 posto, pri čemu je drugo usklađivanje iznosilo 2,7 posto.

Vlada Andreja Plenkovića obećala je u ovom mandatu rast od 10 posto, no jasno je da će se on odvijati sporo kroz četiri godine pa starijima neće donijeti bitniju promjenu. U prošlom mandatu usklađivanje je donijelo 13 posto više pa će umirovljenici zapravo ostati zakinuti u odnosu na vrijeme prije krize.

Podsjetimo, za vrijeme velike gospodarske krize koja je izbila 2008. godine usklađivanje mirovina bilo je zaustavljeno, što sada nije slučaj, ali ono će ipak u već ionako osiromašene umirovljeničke budžete donijeti nekoliko desetaka kuna manje.

Mirovine će zbog krize rasti sporije! Ministar Marić otkrio koliko će biti povećanje 2021.
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap