Ministar Pavić: ‘Građani neće ići s posla na groblje niti će raditi do iznemoglosti’

Jasmina Grgurić Zanze
26. travnja 2018.
Novosti
A- A+

Vlada je danas usvojila Nacionalni program reformi koje će se provoditi 2018. i u prvoj polovici 2019. godine. On  obuhvaća i mirovinsku reformu pred kojom su velika očekivanja, a njezin je cilj, ponovio je na današnjoj sjednici ministar Marko Pavić, osigurati adekvatnost mirovina.

93. sjednica Vlade RH Snimak zaslona/Youtube

Hrvatska Vlada na današnjoj je sjednici na samom početku usvojila Nacionalni program reformi za 2018. godinu. Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako reforme imaju tri glavna cilja; jačanje konkurentnosti gospodarstva, povezivanje obrazovanja s tržištem rada i održivost javnih financija. Bit će to temelj za provođenje strukturnih reformi u ovoj te u prvoj polovini iduće godine, a prema zahtjevima Europske komisije kojoj ovaj dokument mora biti poslan do kraja travnja. U 11 reformskih područja nalazi se ukupno 59 mjera, a među njima je dakako i mirovinska reforma.

Premijer je riječ dao i ministru Marku Paviću, rekavši kako su u njegovom resoru očekivanja velika.

“Treba umiriti građane da se neće ići s posla na groblje niti će se raditi do iznemoglosti. Cilj je upravo osigurati održivost mirovinskog sustava te provesti mjere koje će osigurati adekvatnost mirovina naših sugrađana. Želimo postići da se produlji vijek staža, jer samo 19 posto trenutačnih umirovljenika ima puni radni staž od 40 godina. Isto tako, omjer zaposlenih i umirovljenika je jedan umirovljenik naprema 1,19 zaposlenih” – rekao je, između ostaloga, ministar rada i mirovinskog sustava, Marko Pavić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap