Ministar iz Hercegovine primao plaću i hrvatsku mirovinu: “Uvjeren sam da sam nevin”

Josip Mihaljević
6. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Ministar unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke Zdravko Boras ponudio je ostavku, nakon što je prošloga tjedna pred Općinskim sudom u Splitu nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora s rokom kušnje od tri godine. Sud ga je proglasio krivim jer je primao invalidsku mirovinu iz Hrvatske u isto vrijeme kada i ministarsku plaću u BiH.

zdravko boras

Foto: Zdravko Boras | Youtube screenshot

Ministar unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke Zdravko Boras (47) prošloga je tjedna pred Općinskim sudom u Splitu nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora s rokom kušnje od tri godine budući da je istodobno dobivao invalidsku mirovinu iz Hrvatske i plaću kao ministar, piše Index.hr.

Boras je ponudio ostavku, no također je kazao kako se ne osjeća krivim. Ako presuda postane pravomoćna, morat će u roku od šest mjeseci uplatiti u državni proračun RH 95.500 kuna, za koliko je oštetio Hrvatsku.

Optužnica ga je teretila da je istodobno primao invalidsku mirovinu iz Hrvatske od veljače 2015. do kraja travnja 2016., iako na nju nije imao pravo jer je istodobno zaposleni kao ministar u MUP-u Zapadnohercegovačke županije. Kako pišu mediji, invalidska mirovina mu je iznosila oko 6.500 kuna, a on je svjesno propustio Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje javiti da ima posao u BiH, što ga diskvalificira od primanja mirovine.

Boras je napisao kratko priopćenje u kojem je stavio svoj mandat na raspolaganje Vladi ŽZH te je poručio kako ne želi otežavati poziciju ovoj instituciji jer se ne osjeća krivim.

“Unatoč dubokom uvjerenju u moju nevinost koju ću u spomenutom postupku i dokazati, a s ciljem zaustavljanja medijskih nagađanja te objektivne štete koju trpim osobno, kao i moja obitelj i institucija javne vlasti koju obnašam, ovim putem stavljam svoj mandat u Vladi Županije Zapadnohercegovačke na raspolaganje”, priopćio je Boras.

zdravko boras
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap