Međugeneracijska solidarnost na djelu: Studenti organiziraju kampanju “Spasimo naše starije”

Josip Mihaljević
28. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Italija je, poslije Japana, zemlja s najstarijim stanovništvom na zemlji. Svi smo svjedočili ružnim scenema u Italiji gdje je u najgorim trenucima pandemije bilo gotovo tisuću mrtvih svakoga dana. Danas je situacija malčice bolja, ali stariji su i dalje uvelike u karanteni.

stariji

Foto: Unsplash

Italija je i dalje pod jakim restriktivnim mjerama, iako su tamošnje vlasti najavile popuštanja početkom svibnja. U međuvremenu, talijanski studenti su organizirali kampanju kako bi stariji iz ove situacije izašli što “glađe”, piše thecatholictelegraph.com. Radi se o skupini studenata koji pripadaju katoličkom “Mladi za mir” pokretu koja u svojim porukama širi ideju međugeneracijske solidarnosti.

Osim redovitih volonterskih aktivnosti, poput prikupljanja donacija za zaštitnu opremu za domove umirovljenika, sada će starijima nuditi jednu stvar koja im u ovim trenucima zasigurno nedostaje – komunikaciju! Pokrenuli su pokret na društvenim mrežama i organiziraju se kako bi redovito kontaktirali starije ljude za koje se malo tko pita kako provode vrijeme u ovim uvjetima.

Italija je, poslije Japana, zemlja s najstarijim stanovništvom u svijetu, a u za sada su jedna od najgore pogođenih zemalja koronavirusom.

Prije pandemije, studenti i srednjoškolci iz ove organizacije redovito su posjećivali domove za starije i to na tjednoj bazi:

“Mnogi stariji koji su preminuli bili su naši prijatelji, pogođeni su ljudi iz domova koje smo znali posjećivati”, objavili su iz udruge Mladi za mir.

U sklopu kampanje, srednjoškolci i studenti na društvene mreže stavljaju fotografije svojih starijih poznanika uz poruke zahvalnosti za sve što su učinili za njih. Također, političare su pozvali da smisle alternativu za starije jer je u ovom trenutku na stolu samo smrt i izolacija. Također, zbog proboja virusa u domove za starije, zatražili su i totalni preokret u institucijama koje skrbe za starije, jačanje kućne brige za starije i modela za umirovljenje prema kojem stariji koji ostaju sami dobiju cimera za lakši suživot.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap