Medicinsko čudo: 93-godišnja baka Ljeposava pobijedila karcinom dojke

Jasmina Grgurić
23. studenoga 2018.
Novosti
A- A+

Pravi medicinski fenomen na Onkologiji šibenske Opće bolnice 93-godišnja je Ljeposava Baranović. Njezina zdravstvena bitka počela je u srpnju prošle godine kada je 68-godišnja kći Gordana primijetila promijene na majčinim dojkama. Iako ju ništa nije boljelo, prsa joj nisu izgledala dobro te su bila sva u ranama. Vremešnoj baki dijagnosticiran je metastatski karcinom dojki, no uz nju su, unatoč poznoj dobi, bili i medicina i bližnji. Zahvaljujući njima, ali i skupom lijeku, bolest joj se povukla i danas je dobro.

Ilustracija Foto: Pixabay

Na HZZO-u, koji odobrava ovaj lijek, svaka tri mjeseca kada kći dođe, čude se pitajući: “Zar je baka još živa?” Uz sve, baka Ljeposava morala je proći i dosta agresivnu kemoterapiju, koju je dobro podnijela unatoč poznoj dobi, a iako je došlo do povlačenja bolesti, s  uzimanjem lijeka herpcetina nastavlja i dalje.

Ovu priču donosi Šibenski.hr, čiji su novinari posjetili neustrašivu baku u Općoj bolnici u Šibeniku. U Dnevnu bolnicu došla je po svoju dozu pametnog lijeka te se pritom pohvalila kako je umjerenost tajna njezine dugovječnosti.

Dijagnozu saznala kasnije, kada je krenulo na bolje

“U hrani, piću i odjeći čovik mora biti umjeren. I bila san uvik takva i zato zdrava. Nisam pribolila nike bolesti sve do sada” – rekla je 93-godišnja Ljeposava Baranović kojoj je kći Gordana priredila rođendansku proslavu. 

Baka slabije čuje, ali vid joj je besprijekoran pa tako čita novine i ispunjava križaljke, ali zbog otežana sluha u razgovoru s novinarima pomagala je kći. Nakon što je 33 godine radila u Londonu, vratila se 2009. godine nakon očeve smrti i živjela s majkom u Primoštenu. Izlazile su, šetale, išle na koncerte, večere i kupanja. Sve je bilo dobro dok prošloga ljeta nije primjetila rane na majčinim prsima.

“Ona se nije tužila da ju išta boli, ali prsa su izgledala jezivo. To je bilo površinski, žive rane. Užas. Morala sam nešto hitno poduzeti, bez obzira na njezine godine. Obavijestila sam o svemu sestru Majdu i krenula sam u akciju spašavanja majke. Kako se mi u Primoštenu svi poznajemo, kontaktirala sam našeg dr. Antu Bolanču, onkologa koji radi u Zagrebu, a u to vrijeme je bio u Primoštenu na odmoru. Odmah je došao, pregledao ju i uputio nas na šibensku Onkologiju i dr. Čabi” – ispričala je za Šibenski.hr kći Gordana Baranović.

Kako ne bi doživjela šok, istinu o dijagnozi njezina majka saznala je nešto kasnije, kada je sve krenulo na bolje. Situaciju je prihvatila bez panike i straha.

“Važno je imati povjerenje u liječnike i vjeru u sebe i to uvijek govorim ženama koje ovdje dolaze na liječenje. Nadu nikad nemojte izgubiti, jer moja majka je dokaz da se i u visokoj starosti bolest može pobijediti”- naglasila je Gordana.

Povlačenje bolesti i nastavak liječenja

Medicinsko osoblje za baku ima samo riječi hvale te ju opisuju kao krasnu, simpatičnu gospođu i damu, jednostavnu i dragu osobu kojoj se raduju i zbog čija su duga i kvalitetna života sretni. Ujedno, ona je i najstarija pacijentica Onkologije od njezina osnivanja.

“Karcinom dojke je češći što je životna dob viša, a kod pacijentice Ljeposave on je bio metastatski s udaljenom bolešću i nije bio za operaciju. Sam po sebi bio je takav da je zahtijevao agresivnije liječenje kemoterapijom. Nije se lako onkologu odlučiti propisati kemoterapiju ljudima u ovako poznoj životnoj dobi, ali pacijentica je to dobro podnosila i bolest je pod kontrolom. Imamo potpuno povlačenje bolesti i nastavljamo dalje s liječenjem” – rekao je za Šibenski.hr dr. Filip Grubišić Čabo.

U početku je primala i kemoterapiju i “pametni lijek” herpcetin, a zadnjih nekoliko mjeseci liječi se samo herpcetinom. Injekciju prima svakih petnaest dana i rezultatima su svi zadovoljni. Doktor Čabo ističe da je za bolesnike oboljele od metastatskog raka, čije je liječenje dugotrajno i zahtijeva učestale odlaske liječniku, važna i kvaliteta i blizina liječenja.

Otkako joj je dijagnosticiran karcinom, baka Ljeposava živi u privatnom domu u Tribunju, jer joj je potrebna stalna liječnička njega, koju tamo i dobiva.

 

Medicinsko čudo: 93-godišnja baka Ljeposava pobijedila karcinom dojke
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap