Medicinska sestra s Utrina skupila 46 godina staža, provjerite kolika joj je mirovina

Josip Mihaljević
12. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Medicinska sestra iz Utrina skupila je punih 46 godina staža u ordinaciji. U mirovini je već pet godina ali još uvijek rado dolazi u Dom zdravlja Utrine odraditi zamjenu.

medicinska sestra

Foto: Unsplash

Danas je Međunarodni dan sestrinstva, obilježava se na rođendan poznate medicinske sestre Florence Nightingale koja je podizanjem higijenskih standarda u ratnim bolnicama smanjila smrtnost ranjenih vojnika zbog čega ju smatraju osnivačicom moderne njege pacijenata. Nightingale je kasnije osnovala prvu školu za medicinske sestre 1860. godine u Londonu.

Skupila 46 godina radnog staža

Portal 24sata.hr donosi priču o medicinskim sestrama iz Hrvatske koje već godinu dana dokazuju kako su profesiju odabrali s razlogom. Među njima je i jedna sestra iz Doma zdravlja Utrina koja je napunila impresivnih 46 godina radnog staža. Ana Ferić već je pet godina u mirovini, ali i dalje rado odlazi u Dom zdravlja odraditi zamjensku smjenu, veseli ju susret s dugogodišnjim pacijentima.

Umjesto da ga je nagradila, država mu za 43 godine staža dala penaliziranu mirovinu

“Uvijek sam se javljala na telefon kad bi zvonio, jer sam imala osjećaj da možda zove baš netko kome je hitno potrebna pomoć. I otvarala sam vrata ordinacije, svaki puta kad bi netko od pacijenata pokucao, jer je još prvi liječnik s kojim sam počela raditi znao reći: ‘Nikad ne znate je li pred vratima netko kome stvarno nije dobro’.

Mlađe kolegice možda ne razmišljaju uvijek tako, no morate znati da u ordinaciji ima jako puno posla, pogotovo sada u vrijeme pandemije Covid-19. Ako se i ne jave, kod većine je to, sigurna sam, zato što su u tom trenutku zauzete – s pacijentom kojeg treba previti, onim koji čeka injekciju, ili želi da mu se objasni kako će uzimati terapiju, s onima koji kucaju jer misle da bi odmah trebali na redu”, objašnjava Ferić.

Mirovina – oko 4.400 kuna

Na Utrinama je skupila 44 godine staža, a prije toga još dvije u ambulanti u Botincu. Mirovinu je dočekala s velikim veseljem jer ima više vremena za privatni život, ali od ordinacije se ne želi ‘konačno’ oprostiti. Liječnik Hrvoje Tiljak, s kojim je radila do mirovine, još ju zna pozvati da odradi zamjenu.

“Dobar dio svojih pacijenata upoznala sam još kao bebe ili djecu, jer su obiteljske liječnici u Utrinama nekad radili i posao pedijatara. Tako među njima danas ima oni čiju sam djecu, pa čak i unuke, primala u ordinaciji. Za većinu znam cijelu obiteljsku anamnezu, pamtim sve probleme koje su imali, pa i koju terapiju primaju, nekad bolje i od njih samim”, kazala je za 24sata.

Danas nakon 46 godina staža i nekoliko usklađivanja mirovina može se pohvaliti s mirovinom od približno 4.400 kuna. Novinarima je rekla da je s obzirom na ljude koji primaju 2500 kuna ona i više nego zadovoljna. 

Hoćete li u nedjelju glasati za stranke ili za pojedince? Glasat ću za:

Medicinska sestra s Utrina skupila 46 godina staža, provjerite kolika joj je mirovina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap