Male kućne čarolije stare 80 godina, ali koje vrijede i danas

Jasmina Grgurić Zanze
21. siječnja 2018.
Novosti
A- A+

Još davne 1937. godine, izdan je Domaćinski kalendar kao novogodišnji dar domaćicama sačinjen od savjeta kako postići ljepšu kožu, ali i dom. Zbirka je to recepata i preporuka za održavanje kućanstva i ljepote, ali i unapređenje kulinarskog umijeća, a na koje smo se 80 godina kasnije odlučili podsjetiti.

Ilustracija (Pixabay)

S podsjetnikom na Domaćinski kalendar, čiji su recepti, preporuke za domaćinstvo, savjeti i kozmetički tretmani iz kućne radinosti i te kako aktualni i danas, Gradska plinara Zagreb odlučila je započeti 2018. godinu. Riječ je o priručniku koji se domaćicama dijelio kao novogodišnji dar, tiskanom 1937. godine, s trikovima korisnim i 80 godina kasnije. Kako spriječiti rupe u torti, pucanje kobasica za pečenje, kako ispeći savršena jaja na oko, napraviti dekoracije od luka i slično samo su neki od uputa Domaćinskog kalendara, a u njemu su sadržani i savjeti korisni za svaku praktičnu domaćicu.

Kako ukloniti mrlje, miris duhana i škripanje cipela?

Prema uputama Domaćinskog kalendara, mrlje od piva sa svilenih, pamučnih i vunenih tkanina ukloniti možemo tako da čisti alkohol razrijedimo s destiliranom vodom u istom omjeru te mješavinom izribamo zamrljano mjesto, nakon čega isperemo čistom vodom. Stare masne mrlje s odijela odstranjuju se pak gustom smjesom kaolina, odnosno bijele gline i vode koja se suši na mrljama te se očetka i mrlje nestanu. Škripanje cipela nestat će ako se potplate namažu lanenim uljem, a miris duhana uklonit ćemo ako u sobu objesimo vlažnu spužvu te ju što češće vlažimo. Bol i oticanje uzrokovano ugrizima insekata sprječava se mazanjem salmijakom (amonijevim kloridom), a zahrđale mrlje s glačala se čiste tako da se na toplo glačalo utrlja bijeli vosak u tankome sloju, koji se zatim skine trljanjem kuhinjskom solju.

Uvelo povrće i zelenje osvježit ćemo ako ih stavimo u svježu hladnu vodu s nekoliko kapi octa ili limunovog soka. A ukoliko želimo da nam cvijeće u vazi ostane što duže svježe, treba ga brati ujutro, vodu mijenjati što češće, peteljke podrezivati oštrim nožem koso, a cvijeće preko noći pokriti mokrim papirom. Uvelo lišće treba odstranjivati, a vaza se ne smije držati na mjestu gdje struji zrak.

Vlažnim kruhom protiv bora

Tu su i korisni domaći recepti za uljepšavanje. Tako se parenje lica u mješavini lipinog čaja i kamilice preporuča za osvježavanje, a med od kadulje navodi kao izvrstan za njegu masne i problematične kože. Pranje lica vrelom vodom i ispiranje hladnom preporuča se nekoliko puta dnevno kao najjednostavniji i izuzetno efektan postupak njege. Maska od bjelanjka i alkohola navodi se kao sredstvo za njegu masne kože, a bore se uklanjaju žlicom ječmenog brašna, bjelanjkom i medom, koji se u debelom sloju namažu na naborana mjesta i povežu te se ujutro isperu vatom s mlakim mlijekom i mlakom vodom. Snažna preporuka je i koristiti stari recept protiv bora iz Egipta i Rima koji uključuje vlažni kruh koji se stavlja u čvrste obloge na naborana mjesta preko noći.

Također, Domaćinski kalendar savjetuje diskretnu šminku jer je ona znak  otmjena ukusa, a žena otmjena ukusa ima uvijek prednost pred „samo“  lijepom ženom. Šminka služi da popravi nedostatke lica, a rumenila je uvijek bolje staviti manje nego više, pri čemu uvijek treba biti jednu do dvije nijanse svjetlije od ruža za usne.

“Mnoga lica nisu za šminkanje, kao što mnogima ne stoji kovrčava kosa… To sve ovisi o tipu i nije uvijek sve lijepo što je i moderno, a individualnost treba biti preča od mode.” – zaključak je iz Domaćinskog kalendara.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap