Madonna sada i nekada: Spot za “Like a Virgin” bio je kontroverza, a danas se ne buni niti Crkva

Jelena Ratko
17. kolovoza 2018.
Novosti
A- A+

Kada se govori o zvijezdama koje su uzburkale javno mišljenje, promijenile društvene običaje i izmijenile sliku autoritarnih institucija, Madonna je gotovo uvijek prva na listi. Njoj je uspjelo iz temelja izgraditi umjetnost iz katoličanstva, a sve je počelo s modom.

Foto: screenshot YouTube

Madonna Louise Veronica Ciccone jučer je proslavila svoj 60. rođendan. Na scenu je stupila 1983. godine samostalnim dance-pop albumom “Madonna”.

Otkad se pojavila na glazbenoj sceni, poznata je po svom izraženom smislu za modu, kontroverznim odjevnim kombinacijama i provociranju Crkve. Ipak, njezin izričaj, neizostavno popraćen religioznom tematikom, s vremenom je prihvaćen kao takav, kako od strane Katolika, tako i od ostatka javnosti koja je u početku konstantno propitkivala značenje njezinih poruka.

Od samih početaka, pjevačica je izazivala brojne kontroverze svojim modnim izričajem i stilom u kojega je redovno uklapala religiozne simbole kao što su križ, rimski ovratnik i redovnički veo. Katoličanstvo je oduvijek dio njezinog modnog i umjetničkog izražaja, no nikada nije do kraja uspjela objasniti zašto je to tako.

U religiji pronalazi inspiraciju i nadahnuće za svoje stvaralaštvo, a njoj ona simbolizira snagu i buntovništvo, nešto od čega je jača jer je uspješno prevladala traumu iz djetinjstva.

Ipak, oduvijek se na neki način ujedno i suprotstavljala religiji, provocirajući Katoličku Crkvu još dok je u ranoj mladosti odrastala u gradu Pontiacu u američkoj saveznoj državi Michigan.

 

Foto: screenshot YouTube

Najprije je uparila veliko raspelo s grudnjakom, mrežastom majicom, gumenim rukavicama i muškim pojasom, što je izazvalo brojne kontroverze.

Onda je, za spot za pjesmu Like a Virgin, obojila kosu u prirodnu nijansu koju mnogi uspoređuju s bojom kose župnih djevojčica, obukla negligee dubokog izreza dekoltea i plesala palivši raspela. U spotu, pjevačica u nekoliko navrata razmjenjuje nježnosti sa svecem crne rase. Iz današnje perspektive, to nije ništa neobično za video, no tada je bilo nikad viđeno i nerijetko shvaćeno kao uvreda Crkvi.

Madonna na dodjeli nagrada Met Gala | Foto: screenshot YouTube

Na posljednjoj turneji koju je održala prije dvije godine, imala je muške plesače odjevene u kostime koji su nalikovali redovničkim odorama.

Zatim su plesali oko šipki koje su nalikovale raspelima, izvodeći striptiz na pjesmu “Holy Water”, koja je u nekoliko navrata prozvana radi bogohuljenja.

Foto: screenshot YouTube

 

Čak i nakon 13 albuma, 69 video spotova, dva braka i šestero djece, religija ostaje tema u fokusu umjetničkog stvaralaštva legendarne pop pjevačice. Od religiozne djevojčice, postala je buntovnica i modna ikona u kratkom vremenu. Katoličanstvo je učinila dijelom popularne kulture i na neki način ga demistificirala. Madonna je zauzela stav i planira ga se držati. Religija je njezin oslonac, više nego neprijatelj – jer, na kraju, svoju slavu velikim dijelom duguje upravo vjerskoj simbolici.

Madonna sada i nekada: Spot za “Like a Virgin” bio je kontroverza, a danas se ne buni niti Crkva
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap