[KOMENTAR] Cjepivo brutalno kasni: Hoće li političari i drugu dozu primiti pred kamerama?

Josip Mihaljević
26. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Danas su točno tri tjedna od kada su se članovi Stožera civilne zaštite javno cijepili pred kamerama. Sada je pred njima dosta nezgodna situacija – hoće li i drugu dozu primiti pred kamerama u situaciji kada je Europa izvukla deblji kraj i proizvođači im šalju značajno manje novih doza?

Članovi Stožera cijepili se pred kamerama (Snimak zaslona/N1)

Članovi Stožera, Vlade i pojedini saborski zastupnici cijepili su se protiv Covida-19 unazad zadnja tri tjedna u sklopu kampanje “Misli na druge – cijepi se!”. Kako se cijepljenje protiv korone kod većine cjepiva odvija u dva ciklusa, logično je očekivati da će članovi Stožera, ministri i saborski zastupnici još jednom zavrnuti rukave pred kamerama i primiti drugu dozu. To je uostalom rekao i sam Krunoslav Capak koji je ustvrdio da su obje doze potrebne za kompletno cijepljenje.

No, od prvog cijepljenja do danas puno toga se dogodilo. Ukratko, Europska unija jedva je dočekala cjepivo, a onda shvatila da su je pomalo druge države, a pomalo i sami proizvođači – preveslali. Farmaceutske kompanije s kojima je EU potpisala ugovore o cjepivu sustavno krše svoja obećanja i šalju nam puno manje doza nego što je dogovoreno.

Zašto smo uopće cijepili saborske zastupnike kad oni nikome nisu uzor?

Hrvatski građani već dugi niz godina putem anketa javnih mnijenja ocjenjuju institucije, a Sabor redovito uživa najmanju ocjenu (trenutno je ona oko 2,3 od 5). Zašto bi onda cijepljenje pojedinih zastupnika (a cijepilo ih se tek 33 posto) ikako motiviralo građane da se cijepe?

Oni su zapravo stavljeni u nemoguću poziciju gdje postoje samo krivi odgovori – ako pristanu na privilegirano cijepljenje preko reda netko ih može optužiti da se guraju preko reda i da de facto oduzimaju cjepivo jednoj rizičnoj osobi koja je i prema Planu cijepljenja veći prioritet od njih samih. A ako odbiju, čak i s maksimalnom ogradom da to rade jer smatraju da nisu prioritet – opet ih se može nagaziti i reći da su lukavci koji čekaju rasplet situacije, da sumnjaju u učinkovitost cjepiva i da bacaju sumnju na kampanju cijepljenja.

Kreće docjepljivanje, pred političarima je opet izbor

Krunoslav Capak je nedavno govorio o problemu s kašnjenjem cjepiva, ali dao je i jedan skroman utješan komentar. Objasnio je kako je drugu dozu, recimo Pfizerovog cjepiva, potrebno primiti 21 dan nakon prvog cijepljenja. No, to se može produžiti na 42 dana jer su tijekom testiranja cjepiva isprobali i docjepljivanje s takvim razmakom, a rezultati su bili jednako dobri.

Danas je 21 dan od javnog cijepljenja članova Stožera, a pred njima je izbor – opet samo s krivim odgovorima. Treba jasno reći da su cijepljeni samo zato što su privilegirani, bez obzira je li to dio kampanje ili nije. A ako u narednim danima ponovno stanu pred kamere u svojim potkošuljama i krenu primati drugu dozu – preko televizora će ih gledati na stotine tisuća građana koji se žele cijepiti. Međutim, oni će to gledati političare na TV-u kako se cijepe i time “pozivaju na cijepljenje”, a u glavi će im i dalje biti informacija da cjepivo u Europi brutalno kasni te da se oni zapravo ne mogu cijepiti, a političari mogu.

I nikako ne treba nasjedati na tupave argumentacije kako se u slučaju privilegiranja političara radi o samo nekoliko stotina doza cjepiva – te doze su morale i trebale ići ljudima koji su prioritetne skupne i koji su izrazili želju za cijepljenjem.

Budući da se cjepiva ne mogu kombinirati, ostaje za vidjeti hoće imamo li dovoljno Pfizerovog cjepiva da svima koji su se cijepili u razumnom roku isporučimo drugu dozu. A ako netko ispadne, a političari dobiju svoju, e to bi tek bio fijasko kampanje cijepljenja i totalna perverzija njenog naziva “Misli na druge”.

__________________________________

Komentar je stav autora

 

[KOMENTAR] Cjepivo brutalno kasni: Hoće li političari i drugu dozu primiti pred kamerama?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap