Kolinda: “Ajmo uvesti tjedan Jugoslavije. Ako kažete nešto protiv mene, završit ćete na Golom otoku”

Jasmina Grgurić
28. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović opet je bila vrlo slikovita kada je govorila o bivšoj državi. Njezina slikovitost nije izostala ni jučer kada je novinarima objašnjavala svoju izjavu, izgovorenu tijekom primanja Fulbrightove nagrade za životno djelo u Washingtonu. Tamo je, naime, kazala da je  bila djevojka rođena s “krive strane Željezne zavjese” koja je sanjala druga mjesta na kojima su ljudi imali slobodu izbora, gdje se slobodno moglo govoriti i izražavati svoja uvjerenja, a da se zbog toga ne bude progonjen. Kako bi objasnila što je točno mislila pod time, otišla je korak dalje…

Kolinda Grabar Kitarović (Snimak zaslona/N1)

Predsjednica je jučer u Splitu na premijeri filma o legendarnom kapetanu Hajduka Ivanu Gudelju govorila o svojoj nogometnoj strasti. Novinari su je, međutim, upitali da pojasni svoj subotnji govor u Washingtonu.

Kolinda Grabar Kitarović objasnila je svoje poimanje Željezne zavjese. Churchill je, ističe, rekao da se željezna zavjesa spustila od Szczecina na Baltiku do Trsta na Jadranskom moru i da su iza nje ostale sve prijestolnice srednjoeuropske kulture, u koju je tada uključio i Beograd. Bez obzira kako su se stvari mijenjale, dodala je, bio netko nesvrstan ili ne, nije bio neutralan.

kolinda grabar kitarović
Kolinda o odrastanju u komunizmu: "Nije se smjelo reći da ste Hrvat, u dućanima nije bilo raznih vrsta jogurta"

“Neka me nitko ne uvjerava u život kakav nije bio. Svi smo to prošli u bivšoj Jugoslaviji, svi znamo kako je bilo, svi znamo kako je bilo putovati s tom crvenom putovnicom, kakva ste poniženja doživljavali, što je značilo plaćati depozite i tako dalje. Ako je itko nostalgičan za bivšom Jugoslavijom, ajmo uvesti tjedan dana bivše Jugoslavije. Znate tko će najviše profitirati? Ja osobno. Jer ako kažete bilo šta protiv mene, završit ćete na Golom otoku” – odgovorila je predsjednica, prenosi N1.

Ovo nije prvi put da je predsjednica upotrijebila istu analogiju, vrlo zorno ilustrirajući kako današnji “jugonostalgičari” nipošto ne bi bili sretni živeći prema pravilima nekadašnjeg režima, kada nije bilo mobilnih uređaja, higijenskih potrepština, kritiziranja vlasti, a naravno ni – raznovrsnih jogurta.

Kolinda: “Ajmo uvesti tjedan Jugoslavije. Ako kažete nešto protiv mene, završit ćete na Golom otoku”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap