Katastrofalni uvjeti u domovima za starije: Samo 10 inspektora na više od 4.000 ustanova

Jasmina Grgurić Zanze
9. travnja 2018.
Novosti
A- A+

Nenajavljenim obilaskom triju domova za starije i nemoćne osobe detektirani su ozbiljni problemi u hrvatskom sustavu brige i skrbi o starijim osobama. Glavni uzrok poražavajućeg stanja drastičan je nedostatak radne snage, a iz Ureda pučke pravobraniteljice otkrivaju nove detalje te upozoravaju i na nedovoljnu educiranost osoblja o ljudskim pravima, ali i – premali broj inspektora.

Korisnici u domovima za starije godinama ne izlaze van Foto: Pixabay

Nakon što su potresni detalji iz Izvješća pučke pravobraniteljice javnosti otkrili alarmantno stanje u domovima za starije i nemoćne osobe, obratili smo se njezinom Uredu iz kojeg stižu nove informacije. Podsjetimo, tijekom njihova nenajavljenog obilaska triju domova, jednog privatnog u Viškovu i dva županijska u Makarskoj i Osijeku ustanovljen je niz ozbiljnih problema. Naime, uslijed drastičnog nedostatka njegovatelja i medicinskih sestara, brojni korisnici godinama nisu ustali iz kreveta, napustili sobu i izašli na svjež zrak. Uslijed velike opterećenosti poslom, djelatnici ponekad viču na korisnike, a pritužbe se šire i na nedostatak pelena, nekorištenje paravana tijekom njege, neadekvatne jelovnike, nedostatne uvjete smještaja, zaključavanje odjela…

Oskudni obroci i nedostatak rukavica za njegu

“Građani koji nam pišu s pritužbama na domove za starije, govore o lošim uvjetima, kao što su oskudni obroci, i to upitne zdravstvene kvalitete, opisuju manjak potrošnog materijala, na primjer rukavica koje osoblje koristi tijekom pružanja njege, i druge poteškoće. U našim obilascima, koji su uvijek nenajavljeni i u kojima bez ičijeg nadzora razgovaramo s korisnicima koji žele s nama pričati, uočili smo više problematičnih točaka, a o svima smo izvijestili Hrvatski sabor i dali preporuke nadležnim tijelima” – kažu nam iz Ureda pučke pravobraniteljice Lore Vidović.

Mnogi problemi prisutni su upravo zato što domovi nemaju dovoljno zaposlenih, što neizbježno utječe na kvalitetu usluge, a može utjecati i na samu sigurnost korisnika. Takvo stanje utječe i na motivaciju zaposlenih, posebno kada se uzme u obzir da su im uvjeti rada bolji u inozemstvu gdje su manje opterećeni i znatno bolje plaćeni. Stoga se i domovi žale da, i kada raspišu natječaje, radna mjesta slabo popunjavaju.

Tepanje i njega bez osiguravanja intime

Alarmantno stanje u našim domovima: Korisnike nema tko podići, a kamo li izvesti ih na zrak!

Jedan od uzroka ovakve krajnje poražavajuće situacije je i nedovoljna educiranost o ljudskim pravima.

“Tepanje korisnicima, obavljanje njege bez paravana ili uz otvorena vrata samo su dio primjera koji pokazuju i kako je potrebno educirati zaposlene u sustavu dugotrajne institucionalne skrbi o ljudskim pravima korisnika, i nadamo se da će tome doprinijeti i Priručnik koji smo objavili krajem prošle godine. Dostavili smo ga brojnim domovima za starije, ali i nadležnim tijelima, jer je važno da preporuke koje donosi budu dostupne i kreatorima javnih politika” – pojašnjavaju iz Ureda pučke pravobraniteljice.

Inspektora sada više, ali nedovoljno

Uz nedostatak stručnog osoblja i nedovoljnu educiranost donedavno je na gotovo 4.000 ustanova, od kojih većinu čine udomiteljske obitelji, radilo svega pet inspektora u Hrvatskoj.

“Nadamo se da i će se nastaviti jačanje kapaciteta inspekcijske službe pri Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, jer je iznimno važno da sustav nadzora domova za starije i prevenira kršenja prava korisnika. Naime, uvažena je naša preporuka da se poveća broj inspektora, pa ih je sada 10, ali pružatelja socijalnih usluga je u Hrvatskoj više od 4000, pa bi njihov broj i dalje trebalo povećavati” – zaključuju iz Ureda pučke pravobraniteljice.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap