Kako izračunati najnižu mirovinu? Za 30 godina staža samo 1.908 kuna!

Jasmina Grgurić
15. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Hrvatska ima četvrt milijuna korisnika najnižih mirovina. Primaju je građani čija je mirovina, određena na osnovu staža i plaća, manja od toga. U konačnici, gledaju se samo godine staža pomnožene s najnižom aktualnom vrijednošću, čime se u jednak položaj stavljaju različite kategorije radnika. Ove godine očekuje se rast najnižih mirovina za ukupno gotovo sedam posto!

Foto: Pixabay

Jedan od pozitivnih učinaka mirovinske reforme jest da će od 1. srpnja najniže mirovine rasti 3,13 posto. Kada se k tomu pribroji godišnji rast uslijed redovnog usklađivanja mirovine koje se događa dvaput godišnje ovisno o promjenjivom omjeru stope indeksa potrošačkih cijena i bruto plaće, korisnici najnižih mirovina moći će ove godine očekivati rast za više od šest posto. Naime, prvim usklađivanjem mirovine su lani porasle za 0,94 posto, a drugim 2,7 posto.

Ministar Marko Pavić najavio je sličan rast za ovu godinu, a koji bi mogao biti još i povoljniji zbog nešto povoljnije formule usklađivanja u omjeru 70:30 posto, umjesto dosadašnjih 50:50, ovisno što je povoljnije u odnosu na rast cijena i plaća. Prema prvim najavama, mirovine će za ovaj prvi dio godine biti uvećane za 1,15 posto, pri čemu će biti isplaćeni zaostaci za prethodne mjesece.

No, za početak valja ustanoviti što je uopće najniža mirovina koju u Hrvatskoj prima četvrtina milijuna umirovljenika, odnosno petina ukupne umirovljeničke populacije.

Najniža mirovina u prosjeku je 1.564 kune

Osiguraniku koji ostvaruje mirovinu samo prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, a mirovina određena na osnovu mirovinskog staža i ostvarenih plaća mu je manja od najniže mirovine, određuje se po službenoj dužnosti najniža mirovina bez obzira na prihode.

Vrijednost najniže mirovine Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje određuje dvaput godišnje, 1. siječnja i 1. srpnja (najčešće sa zakašnjenjem i isplatama razlike u travnju i rujnu). Kako ovogodišnja vrijednost još uvijek nije utvrđena, gleda se ona od 1. srpnja koja iznosi 63,61 kunu po godini staža. Usporedbe radi, aktualna vrijednost mirovine za ostale je 65,60 kuna.

Visina najniže mirovine računa se tako da se svaka puna godina mirovinskog staža pomnoži s vrijednošću najniže mirovine u trenutku priznanja prava na mirovinu, uz primjenu odgovarajućeg polaznog faktora i mirovinskog faktora te se može odrediti kao starosna mirovina, prijevremena starosna mirovina, invalidska i obiteljska mirovina.

Hrvatska ima 250.000 korisnika najnižih mirovina, ona u prosjeku iznosi 1.564 kune, a svi oni odradili su za nju prosječnih 26,7 godina.

Za prosječnu mirovinu morate raditi 40 godina

Kako izračunati mirovinu: Primjer 65-godišnjaka sa 41 godinom staža i 3.261 kunom mirovine

Kako je za mirovinu potrebno raditi najmanje 15 godina, ona ne može biti manja od 954 kune (15 godina x vrijednost najniže mirovine 63,61 kunu). Dakle, neovisno o tomu za koliku ste plaću radili, koliko sati i s koliko ste godina otišli u starosnu mirovinu, ona ne može biti manja od toga iznosa.

Ako imate 20 godina staža, minimalna mirovina iznosi 1.272,20 kuna (20 g. staža x 63,61 = 1.272,20). Za 30 godina najniža mirovina je 1.908,30 kuna (30 x 63,61 = 1.908,30), a za 40 godina staža 2.544,40 kn (40 x 63,61 = 2.544,40).

Takva “maksimalna” najniža mirovina gotovo je izjednačena s onom prosječnom koja je u veljači iznosila 2.407 kuna. No, ono što je pomalo zabrinjavajuće jest izjednačavanje umirovljenika po visini primanja bez obzira na satnicu koju su odradili, jer je teoretski moguće da je netko odradio više i za veću plaću da bi na kraju dobio jednaku mirovinu.

Kako izračunati najnižu mirovinu? Za 30 godina staža samo 1.908 kuna!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap