Još jedna prijevara preko Facebooka: Policija upozorava što nikako ne smijete napraviti ako dobijete ovakvu poruku

Josip Mihaljević
2. studenoga 2018.
Novosti
A- A+

Iz MUP-a upozoravaju kako je jedini cilj počinitelja, kreatora lažnih Facebook stranica, na posve prijevaran način pribaviti vaše osobne podatke u svrhu zlouporabe.

facebook prijevara

Foto: Primjer poruke | mup.hr

Više zabrinutih građana prijavilo je Ministarstvu unutarnjih poslova lažne nagradne igre koje organiziraju lažne Facebook stranice.

Svatko na Facebooku može napraviti stranicu, pa tako i prevaranti koji svojim stranicama daju imena poslovnih banaka i drugih trgovačkih društava te nude lažne nagrade. Nagradne igre sastoje se uglavnom od neke njihove objave ili fotografije koje morate označiti sa “Sviđa mi se”, podijeliti objavu na vlastitom profilu i poslati im privatnu poruku.

Nakon nekog vremena, ljudi koji su napravili sve potrebne korake zaprimaju poruku od prevaranata koji im lažno govore da su upravo oni osvojili nagradu. Naravno, sretnim dobitnicima kao formalnost predstavljaju zadnji, dodatni korak prije primanja nagrade – dostavljanje fotografije svog lica i osobne iskaznice.

To nikako ne biste trebali raditi, budući da se ti podatci itekako mogu zlouporabiti. MUP upozorava građane da je jedini cilj počinitelja, kreatora lažnih Facebook stranica, na prijevaran način pribaviti vaše osobne podatke u svrhu zloporabe.

“Nemojte dijeliti takve objave na vlastitim Facebook stranicama, a svoje fotografije i fotografije osobnih isprava ne šaljite putem društvenih mreža ili elektroničke pošte”, stoji u priopćenju MUP-a.

Još jedna prijevara preko Facebooka: Policija upozorava što nikako ne smijete napraviti ako dobijete ovakvu poruku
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap